ßßß Cookit - przepis na FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

nazwa

Wykonanie

Zupa cebulowa. Z bagietką. Zapiekana pod serową pierzynką. Najbardziej popularna zupa we Francji. Przyznam szczerze: nie podejrzewałam, że będzie aż tak smaczna! Nawet moja mama, która fanką cebuli nie jest, zjadła całą porcję i miała ochotę na więcej! Zupa jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Świetna propozycja na obiad.
Inspiracja od Michel Moran:
http://www.kulinarni.tvn.pl
Przepis (dwie porcje):
0,5kg cebuli
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
400ml bulionu drobiowego
150ml białego wina wytrawnego
100g sera comte
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki rozmarynu
bagietka pszenna
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozpuścić w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, dodać cukier i rozmaryn. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Wlać białe wino i gotować na małym ogniu, aż alkohol całkowicie odparuje. W międzyczasie bagietkę pokroić na cienkie kromki, podpiec je w piekarniku (około 10 minut, w 180 stopniach). Ser zetrzeć na grubej tarce. Do cebuli dolać bulion, doprawić solą oraz pieprzem, zamieszać, gotować przez 20 minut, aby smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Gotową zupę przelać do kokilek, na wierzch położyć podpieczone kromki bagietki. Całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika (opcja grzania: góra i dół). Zapiekać przez 10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Wyjąć i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/francuska-zupa-cebulowa.html