Wykonanie
Zupa cebulowa. Z
bagietką. Zapiekana pod
serową pierzynką. Najbardziej popularna zupa we Francji. Przyznam szczerze: nie podejrzewałam, że będzie aż tak smaczna! Nawet moja mama, która fanką
cebuli nie jest, zjadła całą porcję i miała ochotę na więcej! Zupa jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Świetna propozycja na obiad.
Inspiracja od Michel Moran:http://www.kulinarni.tvn.plPrzepis (dwie porcje):0,5kg
cebuli2 łyżki
masła1 łyżka
cukru400ml
bulionu drobiowego150ml
białego wina wytrawnego100g
sera comte1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu3 łyżeczki
rozmarynubagietka pszenna
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Masło rozpuścić w dużym rondlu. Wrzucić
cebulę, dodać
cukier i
rozmaryn. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż
cebula się skarmelizuje. Wlać
białe wino i gotować na małym ogniu, aż
alkohol całkowicie odparuje. W międzyczasie
bagietkę pokroić na cienkie kromki, podpiec je w piekarniku (około 10 minut, w 180 stopniach).
Ser zetrzeć na grubej tarce. Do
cebuli dolać
bulion, doprawić
solą oraz
pieprzem, zamieszać, gotować przez 20 minut, aby smaki dokładnie się ze sobą połączyły. Gotową zupę przelać do kokilek, na wierzch położyć podpieczone kromki
bagietki. Całość posypać
startym serem. Wstawić do piekarnika (opcja grzania: góra i dół). Zapiekać przez 10 minut, aż
ser się roztopi i zarumieni. Wyjąć i podawać.