Wykonanie
Zupa cebulowa jako taka pochodzi z Lyonu. Paryskie udoskonalenie tej potrawy sprowadza się do pomysłu jej zapiekania. Tradycyjnie serwuje się ją w kawiarenkach na Montmartre i Les Halles, jako pierwszą potrawę dla spóźnionych, nie zawsze trzeźwych "nocnych
Marków".
Składniki:- kg.
cebuli- 40 dag.
żółtego sera, startego na tarce o największych oczkach- 2 szklanki
białego wina- 1,5 litra
wywaru z warzyw- 30 gram
maki- łyżka
koncentratu pomidorowego- 100 gram
masła- łyżka
cukru-
bagietka-
sól i
pieprzPrzygotowanie:
Bagietkę kroimy na grzanki, przesmażamy na 30 gramach
masła do zrumienienia.
Cebule smażymy na reszcie
masła na złoty kolor. Oprószamy je
mąką, energicznie mieszając. zalewamy
białym winem i czekamy 3 minuty aż
alkohol odparuje.Całość zalewamy
wywarem warzywnym, dodajemy koncentrat,
cukier. Wszystko doprawiamy
solą,
pieprzem i gotujemy 35 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Przelewamy zupę do naczyń, w których będzie serwowana. Każdą porcję przykrywamy grzankami i obficie posypujemy
serem. Wstawiamy do piekarnika a serwujemy, gdy danie nabierze złocistego koloru.Smacznego!