ßßß
Składniki:- kg. cebuli- 40 dag. żółtego sera, startego na tarce o największych oczkach- 2 szklanki białego wina- 1,5 litra wywaru z warzyw- 30 gram maki- łyżka koncentratu pomidorowego- 100 gram masła- łyżka cukru- bagietka- sól i pieprzPrzygotowanie:Bagietkę kroimy na grzanki, przesmażamy na 30 gramach masła do zrumienienia. Cebule smażymy na reszcie masła na złoty kolor. Oprószamy je mąką, energicznie mieszając. zalewamy białym winem i czekamy 3 minuty aż alkohol odparuje.Całość zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy koncentrat, cukier. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy 35 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Przelewamy zupę do naczyń, w których będzie serwowana. Każdą porcję przykrywamy grzankami i obficie posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika a serwujemy, gdy danie nabierze złocistego koloru.Smacznego!