Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 2.5 kilogramów
olej sojowy 7 łyżek stołowych
cebula 0.5 kilogramów
czosnek 2 ząbki
woda 1.11.1 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
wódka 1 łyżek stołowych
sól według uznania
imbir 1 łyżek deserowych
wywar 1.5 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych
szpinak 4 szklanek
olej 2 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczoną
kaczkę wypłukać, usunąć tłuszcz z otworu brzusznego i z szyi. Odciąć skrzydełka. Rozpłaszczyć
tuszkę przez mocne naciśnięcie piersi ptaka dłońmi. Osuszyć czystą ściereczką. Składniki marynaty wymieszać (
wódka, 2 łyżki
sosu sojowego, 1 łyżeczka
soli,
imbir w proszku), natrzeć
kaczkę z wierzchu i od wewnątrz, pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 godz. Osączyć, odstawić marynatę. Obrać
cebulki (mniejsze przepołowić, większe pokrajać na 4 części). Patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki
oleju, mocno rozgrzać, wsypać
cebulę, smażyć na złoty kolor, wybrać łyżką cedzakową. Zmniejszyć płomień pod patelnią na średni, włożyć
kaczkę, smażyć do zrumienienia ze wszystkich stron, około 20 min.
Kaczkę zdjąć z patelni, włożyć
cebulę do otworu brzusznego. Duży płaski garnek lub małą brytfannę postawię na dużym gazie, wlać łyżkę
oleju, rozgrzać, dodać
czosnku i smażyć aż nabierze ciemnozłotego koloru. Wlać 1 1/2 szklanki
wywaru, łyżkę
sosu sojowego, wsypać łyżkę
cukru, dodać szklankę
wody, wymieszać, włożyć
kaczkę, doprowadzić do zagotowania, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić do miękkości około 2 godz., utrzymując mały ogień i obracając ptaka 3-4
razy. W razie potrzeby wlać trochę
wody.
Kaczkę wyjąć z garnka, wybrać z niej
cebulę, ułożyć
tuszkę piersią do góry na owalnym półmisku, trzymać w cieple. Usunąć tłuszcz z sosu, dodać
cebulę, zagotować na średnim ogniu.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyżkami
wody. Mieszając sos
spod kaczki wlać rozprowadzoną
mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Dodać łyżeczkę
oleju sezamowego i pozostałą łyżkę
sojowego, zamieszać, trzymać w cieple. Czystą patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki
oleju, rozgrzać, dodać
czosnku, mieszając smażyć 10 sek, posypać
solą, włożyć
szpinak, posypać
cukrem, mieszając i obracając smażyć warzywo aż nabierze intensywnego koloru i będzie miękkie. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć z
oleju, ułożyć wokół
kaczki,
cebulę położyć na
szpinak. Sosem polać
kaczkę i
szpinak. Podawać potrawę na gorąco. Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z
ryżem i zupąKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: JuchuData: 2008-02-20J chce potrraew ploskie po angielsku!!!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: