ßßß Cookit - przepis na Brioszki z truskawkami

Brioszki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto drożdżowe 400 gramów
jajka 1 sztuk
miód 100 mililitrów
śmietana 100 mililitrów
truskawki 300 gramów
masło 3 łyżek stołowych
cukier puder 6 łyżek stołowych
truskawki 8 sztuk
Wykonanie:
Chipsy: umytych osiem truskawek pokroić wzdłuż na cienkie paski i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem tak, żeby się nie stykały. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. przechowywać w suchym miejscu.
Brioszka: ciasto drożdżowe pokroić na grube kromki i odciąć z nich skórkę. Potem kromki pokroić tak, by powstały kostki o boku długości 6 cm. Na wierzchu każdej kostki wydrążyć łyżką dołek.
Jajka ubić ze śmietaną i miodem i w tym namaczać kostki placka. Obsmażyć je ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni maśle.
Oczyszczone truskawki większe pokroić w kostkę, inne na połówki, resztę na ćwiartki. Obsmażone brioszki ułożyć na talerzu, a wydrążone otwory napełnić truskawkami oraz udekorować świeżymi truskawkami i chipsami.
Uwagi:
ciasto drożdżowe -gotowe
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9213/Brioszki-z-truskawkami