ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegociasto drożdżowe 400 gramówjajka 1 sztukmiód 100 mililitrówśmietana 100 mililitrówtruskawki 300 gramówmasło 3 łyżek stołowychcukier puder 6 łyżek stołowychtruskawki 8 sztukWykonanie:Chipsy: umytych osiem truskawek pokroić wzdłuż na cienkie paski i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem tak, żeby się nie stykały. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. przechowywać w suchym miejscu.Brioszka: ciasto drożdżowe pokroić na grube kromki i odciąć z nich skórkę. Potem kromki pokroić tak, by powstały kostki o boku długości 6 cm. Na wierzchu każdej kostki wydrążyć łyżką dołek.Jajka ubić ze śmietaną i miodem i w tym namaczać kostki placka. Obsmażyć je ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni maśle.Oczyszczone truskawki większe pokroić w kostkę, inne na połówki, resztę na ćwiartki. Obsmażone brioszki ułożyć na talerzu, a wydrążone otwory napełnić truskawkami oraz udekorować świeżymi truskawkami i chipsami.Uwagi:ciasto drożdżowe -gotoweAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: