ßßß Cookit - przepis na Pain perdu z truskawkami i kwaśną śmietaną

Pain perdu z truskawkami i kwaśną śmietaną

nazwa

Wykonanie

Pain perdu (french toast) jest jednym z najstarszych deserów swiata. Pierwsze wzmianki o tym przysmaku pojawiają sie juz w łacińskich książkach z IV i V wieku!
Potrawa ta nie występuje jednak tylko jako deser, lecz także jako sniadanie! Jest to idealny pomysł na pyszny, poranny posiłek i najlepiej smakuje w połączeniu z sezonowymi owocami!
100 g chałki
1 jajko
Cukier puder
60 g truskawek
Sok z 1/2 limonki
50 g miodu
20 g kwaśnej śmietany
20 ml syropu klonowego
Na średnio rozgrzanej patelni usmaż obtoczone w roztrzepanym jajku 2 kromki chałki Posyp cukrem pudrem przed podaniem Truskawki pokrój na plasterki Podgrzej w rondelku miód z sokiem z limonki i dodaj truskawki Ułóż wszystko na talerzu i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i syropem klonowym
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/06/pain-perdu-z-truskawkami-i-kwasna.html