ßßß
Pain perdu (french toast) jest jednym z najstarszych deserów swiata. Pierwsze wzmianki o tym przysmaku pojawiają sie juz w łacińskich książkach z IV i V wieku!Potrawa ta nie występuje jednak tylko jako deser, lecz także jako sniadanie! Jest to idealny pomysł na pyszny, poranny posiłek i najlepiej smakuje w połączeniu z sezonowymi owocami!100 g chałki1 jajkoCukier puder60 g truskawekSok z 1/2 limonki50 g miodu20 g kwaśnej śmietany20 ml syropu klonowegoNa średnio rozgrzanej patelni usmaż obtoczone w roztrzepanym jajku 2 kromki chałki Posyp cukrem pudrem przed podaniem Truskawki pokrój na plasterki Podgrzej w rondelku miód z sokiem z limonki i dodaj truskawki Ułóż wszystko na talerzu i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i syropem klonowym