Wykonanie
« Powrót  PasticioDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czego
makaron rurki 500 gramów
mięso mielone 500 gramów
ser żółty 400 gramów
margaryna 100 gramów
białko 1 sztukfix do
makaronu 1 sztuk
sos beszamelowy 1 sztuk
goździk według uznania
oliwa według uznaniaWykonanie:Ugotować
makaron.Odstawić do ostygnięcia. Ubić jedno
białko i połączyć z
makaronem. Rozgrzać na patelni
oliwe i smażąc
mięso mielone rozrdabniać je widelcem, do usmażonego
mięsa dodać kilka
goździków oraz rozmieszany z
wodą FIX(w mniejszej ilośći niż na opakowaniu).Dusić
mięso ok.5min.
Potem lekko odparować.Przygotować
sos beszamelowy.Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować
margaryną i pokolei układać warstwami
makaron naprzemian
mięso mielone,
ser starty,znów
makaron oraz
mięso.Na wierzch posypać reszte
sera i polać całą powierzchnię
sosem beszamelowym.Wstawić do piekarnika nie nagrzanego i piec nie przykrywając ok.30-40 min. w temp.150-180 stopni aż do zrumienienia sie sosuUwagi:Lepiej smakuje lekko przestudzoneKuchnia GreckaZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor:
monoData: 2009-12-27superAutor: betis73Data: 2009-03-01Uwielbiam te potrawe :) Robie sobie cala blache...po ostygnieciu kroje na
male kwadraty i zamrazam.Wyciagam,kiedy przychodzi mi ochota.Ja polewam to jeszcze sosem metaxa,naprawde cos superowego!!!Autor: jacek grekData: 2009-02-07potrawa rzeczywiście i oczywiście grecka ja na samą górę
daje podgotowane
brokuły i dopiero beszamelAutor: FloressData: 2009-01-02pychaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: