ßßß
Składniki:słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz)1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa)makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy porcje - pół paczki)sól do ugotowania makaronu6 łyżek startego żółtego sera (po 2 łyżki na porcje)Zagotowujemy wodę z solą - soli nie żałować, ale nie przesadzać:) Nie wlewać oliwy! Sama woda i sólJak woda zacznie się gotować to włożyć makaron i gotować ok. 15 minut - sprawdzić czy jest gotowy po ok. 10-12 minutach. Lepiej, żeby makaron był bardziej twardy niż miękki. Rozgotowany będzie niesmacznyPodgrzać patelnię bez dodawania tłuszczu i przełożyć zmielone mięso. Tłuszcz sam zacznie się wytapiać z mięsa
Smażyć dość długo często mieszając. Podsmażyć mocno, ale uwaga, żeby nie przypalić! Dlatego należy to robić na małym ogniu, często doglądając i mieszającPo podsmażeniu przełożyć zawartość słoika do mięsa i smażyć ok. 5 minut. Zamieszać
Makaron przelać krótko zimną wodąPrzełożyć makaron do miseczki, na to ułożyć sos z mięsem i posypać startym, żółtym seremNa zdrowie:)