Wykonanie
Sposób układania warstw lasgne, a także temperaturę i czas pieczenia zgapiłam od http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2013/04/lasagne-bolognese-czyli-lazania-po.html ;)Składniki:
makaron do lasagne
sos beszamelowy http://mojemalehobby.blogspot.com/2014/02/sos-beszamelowy.html
sos do spaghetti bolognese http://mojemalehobby.blogspot.com/2014/02/spaghetti-bolognese.html400 g
żółtego seraSer żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, na dno wylać trochę
sosu beszamelowego. Na to ułożyć suche płaty
makaronu do lasagne, polać sosem mięsnym,
potem beszamelowym, przykryć
startym serem. Czynność powtórzyć aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę
makaronu polać
sosem beszamelowym, posypać
startym serem. Zapiekać w temp. 200°C przez ok. 40 min. Po upieczeniu lasagne odstawić na ok. 10 min. Wtedy łatwiej ją pokroić.Tak wyglądała przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)