ßßß Cookit - przepis na Zupa pomarańczowa

Zupa pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pomarańcze 600 gramów
wino białe słodkie 3 szklanek
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
synamon 0,3 łyżek deserowych
goździki 3 sztuk
białka 4 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wyszorowane pomarańcze pokroić razem ze skórką na grube plastry. Nożem odciąć z plastrów skórkę razem z białymi częściami. Połowę miąższu zmiksować, a drugą połowę pokroić na drobniejsze kawałki i odłożyć. Wino wlać do zmiksowanej masy, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz goździki i zagotować. Dodać kawałki pomarańczy i zdjąć z ognia. Białka ubić na sztywną pianę. Zupę ponownie postawić na ogniu i nakładać łyżka kulki piany wielkości jajka. Obgotować je z obu stron, przewracając łyżką cedzakową. Kulki wyjąć na półmisek. Zupę rozlać na talerze i udekorować kulkami piany. Można też na talerz, dodać po łyżce śmietany.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11206/Zupa-pomaranczowa