Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pomarańcze 600 gramów
wino białe słodkie 3 szklanek
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
synamon 0,3 łyżek deserowych
goździki 3 sztuk
białka 4 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowychWykonanie:Wyszorowane
pomarańcze pokroić razem ze skórką na grube plastry. Nożem odciąć z plastrów skórkę razem z białymi częściami. Połowę miąższu zmiksować, a drugą połowę pokroić na drobniejsze kawałki i odłożyć.
Wino wlać do zmiksowanej masy, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
cynamon oraz
goździki i zagotować. Dodać kawałki
pomarańczy i zdjąć z ognia.
Białka ubić na sztywną pianę. Zupę ponownie postawić na ogniu i nakładać łyżka kulki piany wielkości
jajka. Obgotować je z obu stron, przewracając łyżką cedzakową. Kulki wyjąć na półmisek. Zupę rozlać na talerze i udekorować kulkami piany. Można też na talerz, dodać po łyżce
śmietany.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: