ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegobiałka 8 sztukcukier 500 gramówśmietana kremowa 400 mililitrówcukier puder 50 gramówcukier waniliowy 0,5 sztukskórka z pomarańczy - otarta 1 sztukżelatyna 3 łyżek deserowychWykonanie:Ubić białka na sztywną pianę. Powoli wsypując cukier ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Na dwóch podłużnych blachach wyłożonych pergaminem rozsmarować masę bezową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszyć 25 minut. Potem wyjąć blachy i pozostawić na nich bezy do całkowitego wystygnięcia.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na końcu dodać skórkę z pomarańczy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu i połączyć z ubitą masą śmietanową. Ostrożnie zdjąć z blachy upieczone bezy. Jeden kawałek położyć na paterze i rozsmarować na nim masę śmietanową, a drugim przykryć lekko dociskając. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem pokroić bezę w poprzek na kawałki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: