Wykonanie
By MagicPot, 17 sierpnia 2015Większość z nas pamięta (kto urodził się najpóźniej pod koniec lat ’70) jak na półkach sklepowych był
ocet i ….
bezy. Pamiętam jak na własne życzenie stawałam w kolejce po
mięso a moja mama jak przychodziła to przynosiła torebkę bez – chyba dlatego właśnie stawałam w tych kolejkach z komiksem pod ręką – dla tych słodkich bez. Często wspominałam ten smak z dzieciństwa i obawiałam się, że gdy je przygotuję samodzielnie to moje wspomnienie się rozczaruje. W zeszły weekend podjęłam się tego zadania i przygotowałam słodkie domowe
bezy – nie rozczarowałam się, a moje dzieci i syn koleżanki zajadali się nimi tak jak ja gdy byłam w ich wieku.Z podanych ilości wyszło mi 36 bez o różnej wielkości. Największa miała średnicę 3cmdwa
białkaokoło 130g
cukru pudrujedno opakowanie
cukru waniliowego tj. 16gJeżeli nie macie gotowych
białek, to zagotujcie
wodę i oblejcie
jajka wrzątkiem – podczas oddzielania
białek od
żółtek łatwiej się to robi aniżeli z
jajek które są w temperaturze pokojowej lub z lodówki.Piekarnik nastawiłam na grzanie 140˚C – piekarnik mam z termoobiegiem, gdy nie macie termoobiegu to piekarnik nastawcie na temperaturę około 160˚C.
Cukier puder przesiałam przez sitko i wymieszałam z
cukrem waniliowym.Następnie ubiłam
białka na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodałam
cukier puder z
cukrem waniliowym.Ubijałam do momentu aż piana lśniła.Blachy (potrzebowałam dwie blachy) wyłożyłam papierem do pieczenia i nałożyłam całą masę do
torebki z grubszej folii. Następnie odcięłam jeden róg (około 1 cm) i przez tą dziurkę wyciskałam masę na
bezy.Pierwsze pieczenie trwało 20 minut i temperaturę obniżyłam do 120C i zapiekałam kolejne 20 minut.Po upieczeniu pozostawiłam
bezy w wyłączonym piekarniku przez około 30 minut. Po tym czasie
bezy były kruche.Po wyjęciu z piekarnika ułożyłam na talerzu by ostygły a następnie przełożyłam do słoika na
ciastka.Moje chłopaki wraz z synem koleżanki wszystkie
bezy zjedli wciągu jednego popołudnia, tak więc wspomnienie z dzieciństwa – słodkie domowe
bezy się udały!Smacznego!Polecem inne przepisy na desery: