Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
makaron (krótki)400 gramów
ser żółty 300 gramów
mąka 3 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
mleko 3 szklanek
bułka tarta 0,75 szklanek
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 0,5 łyżek deserowych
sól według uznaniaWykonanie:
Masłem wysmarować naczynie żaroodporne, a pozostałe
masło roztopić w rondelku, dodać
mąkę, mieszając, podgrzewać 3 min. Wlać zimne
mleko, mieszając doprawić
solą i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić
papryką mieloną. Ugotowany na półtwardo, odcedzony
makaron wymieszać z przygotowanym sosem i z
startym serem (część odłożyć do posypania). Przełożyć do przygotowanego żaroodpornego naczynia, posypać resztą
sera z
bułką tartą. Zapiekać ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
MakaronemPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-30super, na chlodne wieczoryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: