ßßß Cookit - przepis na Grzyby shitake z hizziki, marchewką i sezamem

Grzyby shitake z hizziki, marchewką i sezamem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziarno sezamowe 1 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
grzyby shitake 2 sztuk
marchew 1 sztuk
glony hizziki nitki 6 sztuk
Wykonanie:
Ziarno sezamowe opłukać w miseczce i osuszyć w ściereczce. Rozgrzać patelnię, wlać trochę oleju lub powierzchnie patelni tylko zwilżyć olejem, dodać ziarno i podprażyć. Ziarno nie powinno znacznie zmienić koloru, powinno się jedynie lekko ozłocić. Dodać pokrojone grzyby shitake, pokrojoną w zapałkę marchew i podsmażyć, mieszając wszystko razem. Dodać olej i namoczone hizziki, wlać wodę, w której moczyły się grzyby i glony, a jeżeli potrzeba, dolać więcej. Następnie przykryć i gotować przez około 45 minut. Po godzinie można odkryć pokrywkę, by odparował ewentualny nadmiar płynu. Podawać do ryżu lub makaronu.
Jarzyny i Pasztety weg.
Potrawy z Grzybów
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/363/Grzyby-shitake-z-hizziki,-marchewka-i-sezamem