Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
morele 600 gramów
limonki 2 sztuk
cukier 500 gramów
tymianek cytrynowy 6 gałązkiWykonanie:Sparzone, obrane ze skórki
morele przekroić na połówki i usunąć pestki. Sparzone, wyszorowane
limonki pokroić w plasterki. Szklankę
wody zagotować z dodatkiem
cukru, plasterkami
limonki oraz gałązkami
tymianku albo
melisy lub
mięty. Ugotować aromatyczny
syrop. Do gorącego
syropu włożyć połówki
moreli oraz plasterki
limonki. Zagotować, uważając, aby
owoce się nie rozpadły. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w misce.
Syrop wystudzić i zimnym ponownie zalać
owoce, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia
syrop zlać i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
Morele przełożyć do wyparzonych słoików razem z plasterkami
limonki. Zalać gorącym
syropem, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem, do ostygnięcia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Polska
Przetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: