ßßß Cookit - przepis na Morele w ziołowym syropie

Morele w ziołowym syropie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
morele 600 gramów
limonki 2 sztuk
cukier 500 gramów
tymianek cytrynowy 6 gałązki
Wykonanie:
Sparzone, obrane ze skórki morele przekroić na połówki i usunąć pestki. Sparzone, wyszorowane limonki pokroić w plasterki. Szklankę wody zagotować z dodatkiem cukru, plasterkami limonki oraz gałązkami tymianku albo melisy lub mięty. Ugotować aromatyczny syrop. Do gorącego syropu włożyć połówki moreli oraz plasterki limonki. Zagotować, uważając, aby owoce się nie rozpadły. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w misce. Syrop wystudzić i zimnym ponownie zalać owoce, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia syrop zlać i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Morele przełożyć do wyparzonych słoików razem z plasterkami limonki. Zalać gorącym syropem, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem, do ostygnięcia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10921/Morele-w-ziolowym-syropie