Wykonanie
1,5 kg
moreli800 g
cukru1
cytrynakilka gałązek
tymianku cytrynowegoWykonanie:
Morele pestkujemy i kroimy na pół. Zalewamy
sokiem z cytryny, dodajemy połowę gałązek
tymianku, otartą
skórkę z cytryny, zasypujemy
cukrem i dostawiamy na 1-2 godziny. Następnie
owoce musimy zagotować, pogotować około 3 minut, a później odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia (zostawiłam na całą noc).Następnego dnia wyjmujemy gałązki
tymianku i dodajemy świeże.
Owoce doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż do momentu gdy
owoce będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać), a
syrop gęsty. Gorące
owoce przekładamy do wyparzonych słoików, nie zapominając wyjąć gałązek
tymianku ! Przecieramy rant słoika, żeby był całkowicie czysty, dokręcamy wieczka i studzimy słoiki odwrócone do góry nogami.