ßßß Cookit - przepis na Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym

Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym

nazwa

Wykonanie

1,5 kg moreli
800 g cukru
1 cytryna
kilka gałązek tymianku cytrynowego
Wykonanie:
Morele pestkujemy i kroimy na pół. Zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy połowę gałązek tymianku, otartą skórkę z cytryny, zasypujemy cukrem i dostawiamy na 1-2 godziny. Następnie owoce musimy zagotować, pogotować około 3 minut, a później odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia (zostawiłam na całą noc).
Następnego dnia wyjmujemy gałązki tymianku i dodajemy świeże. Owoce doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy, aż do momentu gdy owoce będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać), a syrop gęsty. Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoików, nie zapominając wyjąć gałązek tymianku ! Przecieramy rant słoika, żeby był całkowicie czysty, dokręcamy wieczka i studzimy słoiki odwrócone do góry nogami.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/08/konfitura-morelowa-z-tymiankiem.html