Wykonanie
Dzień dobry!Czasami bywa tak, że idę na zakupy na Stary Kleparz szukać inspiracji do ugotowania czegoś smacznego. Tak też było tym razem - zauważyłam piękne, rumiane
morele z dopiskiem na karteczce, że są bardzo słodkie. W lodówce miałam
płatki róży zebrane na ostatniej wycieczce rowerowej i w głowie zaświtał mi pomysł na nową
konfiturę - słodkie
morele i aromatyczne
płatki róż. Strzał w dziesiątkę! Bardzo smaczna, słodko-kwaśna z wyraźnym różanym aromatem. W czasie jesieni czy zimy rozświetli każdy chłodny i smutny dzień :-).
Składniki:1 kg
moreli (bez pestek)ok. 200-300 g
cukru3 garści
płatków różysok z 1/2
cytrynyWykonanie:Odpestkowane
morele kroimy w ćwiartki lub dużą kostkę, dodajemy do nich
płatki róż i
cukier, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Następnie dodajemy
sok z cytryny i zaczynamy smażyć nasze
konfitury, uważając aby się nie przypaliły. Smażymy aż uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję.Gotowe
konfitury nakładamy do czystych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut na mokro. Studzimy, a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!