ßßß Cookit - przepis na Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu przedstawiałam Wam niesamowita konfiturę z płatów róży Mari Disslowej ale najbardziej znanym i zarazem najprostszym przepisem na różę jest jest utarcie z cukrem i odrobina soku z cytryny.
Taką konfiturę przygotowujemy bez gotowania a jedyne co nam potrzebne to waga i makutra lub dobry blender.
Żadna konfitura nie pachnie tak pięknie i nie smakuje tak słodko jak różana. Świetna do pączków, herbaty, ciast, ciastek czy deserów.
SKŁADNIKI:
cukier 3x więcej niż waga płatków
sok z ¼ cytryny
WYKONANIE:
Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu . Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem.
Płatki myjemy i ucieramy na gładko. Najlepiej robic to w makutrze ale jeśli takowego nie mamy świetnie sprawdzi się także blender kielichowy. Należy wtedy dodawać płatki partiami, żeby nie zagrzać urządzenia.
Cukru dodajemy 3x więcej niż waga płatków i ucieramy/miksujemy aż kryształy cukru się rozpuszczą. Na koniec ucierania dodać sok z ¼ cytryny. Całość przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.
Można przechowywać co najmniej rok, a być może dłużej. Tego nie stwierdziłam, gdyż wszystko zostało zżarte ;)
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/06/konfitura-z-patkow-rozy.html