Wykonanie
            Jakiś czas temu przedstawiałam Wam niesamowita 
konfiturę z płatów róży Mari Disslowej ale najbardziej znanym i zarazem najprostszym przepisem na różę jest jest utarcie z 
cukrem i odrobina 
soku z cytryny.Taką 
konfiturę przygotowujemy bez gotowania a jedyne co nam potrzebne to waga i makutra lub dobry blender.Żadna 
konfitura nie pachnie tak pięknie i nie smakuje tak słodko jak różana. Świetna do pączków, 
herbaty, ciast, 
ciastek czy deserów.

SKŁADNIKI:
cukier 3x więcej niż waga 
płatkówsok z ¼ 
cytrynyWYKONANIE:
Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi 
konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu . Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy 
płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem.
Płatki myjemy i ucieramy na gładko. Najlepiej robic to w makutrze ale jeśli takowego nie mamy świetnie sprawdzi się także blender kielichowy. Należy wtedy dodawać 
płatki partiami, żeby nie zagrzać urządzenia.
Cukru dodajemy 3x więcej niż waga 
płatków i ucieramy/miksujemy aż kryształy 
cukru się rozpuszczą. Na koniec ucierania dodać sok z ¼ 
cytryny. Całość przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.Można przechowywać co najmniej rok, a być może dłużej. Tego nie stwierdziłam, gdyż wszystko zostało zżarte ;)
