Wykonanie
Morele sypią się z drzewa, więc oprócz kompotów,
syropów,
dżemów i
marmolad sięgnęłam po starszy i wymagający więcej zachodu przepis. Przygotowaną w lecie
konfiturę z
moreli można podawać zimą do
herbaty, albo ładnie zapakować i podarować w prezencie pod choinkę.SKŁADNIKI:1 kg prawie dojrzałych
moreli równej wielkości2 kg
cukruMorele umyć, nakłuć gęsto i głęboko drewnianą wykałaczką, wrzucić do miski z zimną
wodą. Przygotować
syrop: do
cukru wlać tyle
wody, ile wsiąknie w niego (1/2-1 szklanka), Zagotować i wrzucić osączone z
wody owoce. Pozostawić na ogniu. Gdy
morele pokryją się pianą, zdjąć na 20 minut z gazu. Ponownie mocno zagotować i zdjąć na 20 minut. Podgrzewać na wolnym ogniu aż
owoce się "zeszklą".
Owoce ułożyć w słoikach.
Syrop jeszcze dogotować, aż będzie wystarczająco gęsty. Zalać
owoce syropem, zakręcić słoiki i postawić do góry dnem.