Wykonanie
Czekolada połączona z
galaretką, będąca świetnym uwiecznieniem pogodnego dnia – czy jest coś lepszego? W tym tekście zaproponujemy Wam ciasto, które sprawdzi się w ciepłe, wiosenne czy letnie dni, ale może też poprawić humor jesienią lub zimą. Zapraszamy do lektury!Dlaczego
biszkopt czekoladowy jest najlepszy? Upieczony samodzielnie ma niepowtarzalnie miękką, delikatną konsystencję, wspaniały smak i jeszcze lepszy zapach. Wzbudza zachwyt również swoim ciemnym, brązowym wyglądem. Z tego względu to od niego zaczniemy przygotowywanie opisywanego przez nas ciasta.
Biszkopt czekoladowy – podstawa Twojego ciastaStandardowy
biszkopt często nie ma wielkiego wyrazu. Jest traktowany jako część utrzymująca jedność ciasta i jej
ramy. Warto go urozmaicić!
Biszkopt na bazie
czekolady będzie kapitalną podstawą do ciasta. Jego konsystencja staje się bardziej zwarta i puszysta. Jest on też inny w smaku, ale przy tym, nie jest przesadnie słodki i nie powoduje efektu mdlenia. Pamiętaj, że do wykonywania
czekoladowego biszkoptu warto wykorzystywać wyłącznie sprawdzone
czekolady, by podkreślić jego smak i aromat. Im więcej w
czekoladzie naturalnego
mleka i
kakao, tym lepiej dla smaku
biszkoptu!Mamy
biszkopt i… co dalej?
Biszkopt to jednak tylko początek
drogi do uzyskania fantastycznego ciasta
czekoladowego. Otóż my proponujemy połączyć go z
galaretką. To od Ciebie i upodobań Twoich gości zależy jaki smak wybierzecie. Możesz też połączyć wiele
galaretek, tworząc wielobarwną masę, wyglądającą bardzo zachęcająco.Ile warstw
galaretki i
biszkoptu warto zrobić? Nie ma tu reguły. Możemy spotkać się z ciastami, które zawierają trzy, cztery warstwy
biszkoptowo-
galaretkowe. Jeżeli masz ochotę na lżejsze ciasto do popołudniowej
kawy, wybierz wersję 2+1 – dwie warstwy
biszkoptu i jedna
galaretki.Dla osób, które lubią eksperymenty, mamy jeszcze propozycję galaretkowatego brownie . Warstwa na spodzie może wylewać się po odkrojeniu kawałka, pozwalając „uciec” płynnej i ciepłej
czekoladzie. Natomiast góra będzie składać się z
galaretki. Wszystko w ryzach będzie trzymał
czekoladowy biszkopt. Pyszności!Dodawaj
owoce i baw się cukiernictwem!Pamiętaj, że do
biszkoptu i
galaretki możesz dodawać
owoce w wersji świeżej lub po obróbce termicznej. Dzięki temu smak ciasta będzie jeszcze ciekawszy. Do galaretkowatego ciasta nadają się
pomarańcze,
mandarynki,
winogrona,
czereśnie,
wiśnie,
truskawki ale też
banany,
awokado i wiele innych
owoców. Wszystko zależy od Twoich upodobań oraz
pory roku.Pamiętaj, żeby zachować proporcje
między wszystkimi składnikami. Nie przesadź z dodatkami, bo ciasto nie będzie już tak niezapomniane.
Owoce kupuj na targach od sprawdzonych sprzedawców. W ten sposób będziesz
mieć pewność, że składniki ciasta są świeże. A wyrób będzie nadawał się do spożycia dłużej, niż jeden dzień po zrobieniu. Pamiętaj też, żeby upieczone ciasto wstawić na koniec do lodówki na kilka godzin. To wzmocni smak! Smacznego!