ßßß Cookit - przepis na Biszkopt czekoladowy z galaretką

Biszkopt czekoladowy z galaretką

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czekolada połączona z galaretką, będąca świetnym uwiecznieniem pogodnego dnia – czy jest coś lepszego? W tym tekście zaproponujemy Wam ciasto, które sprawdzi się w ciepłe, wiosenne czy letnie dni, ale może też poprawić humor jesienią lub zimą. Zapraszamy do lektury!
Dlaczego biszkopt czekoladowy jest najlepszy? Upieczony samodzielnie ma niepowtarzalnie miękką, delikatną konsystencję, wspaniały smak i jeszcze lepszy zapach. Wzbudza zachwyt również swoim ciemnym, brązowym wyglądem. Z tego względu to od niego zaczniemy przygotowywanie opisywanego przez nas ciasta.
Biszkopt czekoladowy – podstawa Twojego ciasta
Standardowy biszkopt często nie ma wielkiego wyrazu. Jest traktowany jako część utrzymująca jedność ciasta i jej ramy. Warto go urozmaicić!
Biszkopt na bazie czekolady będzie kapitalną podstawą do ciasta. Jego konsystencja staje się bardziej zwarta i puszysta. Jest on też inny w smaku, ale przy tym, nie jest przesadnie słodki i nie powoduje efektu mdlenia. Pamiętaj, że do wykonywania czekoladowego biszkoptu warto wykorzystywać wyłącznie sprawdzone czekolady, by podkreślić jego smak i aromat. Im więcej w czekoladzie naturalnego mleka i kakao, tym lepiej dla smaku biszkoptu!
Mamy biszkopt i… co dalej?
Biszkopt to jednak tylko początek drogi do uzyskania fantastycznego ciasta czekoladowego. Otóż my proponujemy połączyć go z galaretką. To od Ciebie i upodobań Twoich gości zależy jaki smak wybierzecie. Możesz też połączyć wiele galaretek, tworząc wielobarwną masę, wyglądającą bardzo zachęcająco.
Ile warstw galaretki i biszkoptu warto zrobić? Nie ma tu reguły. Możemy spotkać się z ciastami, które zawierają trzy, cztery warstwy biszkoptowo-galaretkowe. Jeżeli masz ochotę na lżejsze ciasto do popołudniowej kawy, wybierz wersję 2+1 – dwie warstwy biszkoptu i jedna galaretki.
Dla osób, które lubią eksperymenty, mamy jeszcze propozycję galaretkowatego brownie . Warstwa na spodzie może wylewać się po odkrojeniu kawałka, pozwalając „uciec” płynnej i ciepłej czekoladzie. Natomiast góra będzie składać się z galaretki. Wszystko w ryzach będzie trzymał czekoladowy biszkopt. Pyszności!
Dodawaj owoce i baw się cukiernictwem!
Pamiętaj, że do biszkoptu i galaretki możesz dodawać owoce w wersji świeżej lub po obróbce termicznej. Dzięki temu smak ciasta będzie jeszcze ciekawszy. Do galaretkowatego ciasta nadają się pomarańcze, mandarynki, winogrona, czereśnie, wiśnie, truskawki ale też banany, awokado i wiele innych owoców. Wszystko zależy od Twoich upodobań oraz pory roku.
Pamiętaj, żeby zachować proporcje między wszystkimi składnikami. Nie przesadź z dodatkami, bo ciasto nie będzie już tak niezapomniane. Owoce kupuj na targach od sprawdzonych sprzedawców. W ten sposób będziesz mieć pewność, że składniki ciasta są świeże. A wyrób będzie nadawał się do spożycia dłużej, niż jeden dzień po zrobieniu. Pamiętaj też, żeby upieczone ciasto wstawić na koniec do lodówki na kilka godzin. To wzmocni smak! Smacznego!
Źródło:http://www.niezlababka.pl/biszkopt-czekoladowy-z-galaretka