Wykonanie
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Już za kilka dni Wielkanoc a ja mam dla was taki pyszny pomysł na świąteczne pierożki z
ziemniakami i
białą kiełbasą. Mówię wam jakie one wyszły pyszne, koniecznie spróbujcie tej wersji. Jestem pewna, że jak takie pierożki pojawią się na świątecznym
stole to będą wszystkim bardzo smakować.Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia, dużo zdrówka i uśmiechu.Składniki:ciasto- 500 g
mąki pszennej typ 500 tota
mąka- 250 ml gorącej, przegotowanej
wody- szczypta
soli- 3 łyżki
olejufarsz- 500 g ugotowanych
ziemniaków- 2
cebule- 300 g
kiełbasy białej parzonej- 2 łyżki
jogurtu naturalnego-
sól,
pieprz- ząbek
czosnkuFarsz - ugotowane
ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy
solą i
pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę, dodajemy do
ziemniaków.
Kiełbasę białą parzoną kroimy na kawałki i rozdrabniamy za pomocą blendera lub widelcem. Podsmażamy na patelni i dodajemy do
ziemniaków. Dodajemy rozgnieciony ząbek
czosnku,
jogurt, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy
mąkę,
sól,
olej i gorącą - świeżo przegotowaną
wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć.Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.Do garnka wlewamy
wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę
soli i łyżkę
oleju do
wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut.Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Podajemy podsmażone na patelni na rumiano.