Wykonanie
Szybkie i pyszne paszteciki z
ciasta francuskiego nafaszerowane
mięsem z rosołu. Świetna przekąska, zamiennik kanapki czy dodatek do zupy.
Paszteciki z
mięsem (4 składniki)Delikatne, kruche, pełne smaku paszteciki z wykorzystaniem pasty z
mięsa z rosołu. Jej wykonanie jest szybkie i bezproblemowe, a zawinięta w listkujące
ciasto francuskie zamienia się w idealną przystawkę czy imprezową przekąskę. Moje paszteciki są posmarowane rozkłóconym
żółtkiem i posypane
sezamem, ale śmiało można je ozdobić
makiem,
czarnuszką, a nawet prażonymi
migdałami.WskazówkiJako farsz, wykorzystuję pastę z
mięsa z rosołu, która jest doprawiona jedynie
czosnkiem i
majerankiem. Jeśli mamy ochotę na bardziej kreatywne paszteciki – można poszaleć. Polecam doprawić po swojemu, albo wymieszać z kilkoma łyżkami wyrazistego sosu. Nadadzą się świetnie ajwar, sos BBQ, sriracha czy czerwone pesto. Każdy da nam nadzienie w trochę innym klimacie 😉
Ciasto francuskie można z powodzeniem zastąpić domowym
ciastem twarogowym, albo cienko rozwałkowanym
ciastem brioszkowym (takie paszteciki urosną trochę bardziej) lub cienko rozwałkowanym
ciastem półkruchym .Paszteciki z
mięsem krok po kroku
Paszteciki z
mięsem na cieście francuskimPorcje: 6 pasztecików Czas: 6 pasztecikówSkładniki► pasztet z
mięsa z rosołu [12 łyżek / ok. 150 g]►
ciasto francuskie [1 arkusz / ok. 300 g]►
żółtka rozmiar L [2 sztuki]Dodatkowo►
sezam [1 łyżka] – opcjonalniePrzygotowanie
Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blat posypany
mąką i rozwałkować delikatnie.Pokroić na paski o szerokości 7 cm . Na każdej połówce ułożyć 2 łyżki farszu.Brzegi ciasta posmarować
wodą, zamknąć i skleić.Docisnąć brzegi widelcem.Wierzch posmarować
żółtkiem i naciąć delikatnie nożem, aby zostawić ślad, ale nie przecinać całego ciasta.Opcjonalnie posypać
sezamem.Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 10-12 minut, aż wierzch i spód będą rumiane.Najlepiej studzić na kratce, aby spód nie zaparował i pozostał chrupiący.
Przechowywanie i mrożeniePaszteciki można przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Polecam trzymać je w lodówce ze względu na farsz
mięsny, najlepiej podgrzać delikatnie w piekarniku lub mikrofali. Takie paszteciki też świetnie się mrożą – wystarczy ułożyć je na talerzyku lub blaszce na papierze do pieczenia, zamrozić na ok. 1-2 godziny aż stwardnieją i przełożyć do woreczka. Wytrzymają w zamrażalniku 6-8 tygodni.Jeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!Smacznego!