Wykonanie

Dzień dobry kochani. Wstajemy, pobudka, czas do pracy.
Jejku czy wy też macie takiego lenia jak ja ? te kilka dni wolnego - święta, po świętach i nowy rok spowodował, że miałam ochotę dzisiaj wyrzucić budzik przez okno, no bo kto wstaje o 5.30 z uśmiechem. Ale no dobra, jest poniedziałek, zaczynamy nowy tydzień w nowym roku, w
sumie to pierwszy poniedziałek tego roku, więc niech będzie chociaż troszkę magiczny. Sprawmy aby taki był, małe rytuały - poranna
kawka, śniadanko z mężem, uśmiechy i poranne rozmowy i lecimy z tym dniem. Musimy się rozkręcić. A do
kawki mam dla was przepyszne ciacho, które koniecznie musicie zrobić, jest łatwe i szybkie, naprawdę polecam.Życzę wam cudownego poniedziałku i pozdrawiam cieplutko. A przepis na ciacho mam od Eli @elakondrat. Buziaczki.Składniki:- 130 g
masła- 3
jajka- 100 g
cukru trzcinowego- 250 g mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżeczki
kawy inki- 160 ml
mleka + 2 łyżki do polewy- 100 g wiórek
kokosowych- 50 g żurawiny- 100 g
czekolady (50 g do ciasta i 50 g do polewy)Miękkie
masło miksujemy z
jajkami na puszystą masę. Dodajemy
cukier i dalej miksujemy.Wsypujemy mąkę i proszek i mieszamy. Dolewamy
mleko i miksujemy. Wsypujemy wiórki, żurawinę i startą na tarce czekoladę. Mieszamy łyżką.Ciasto wykładamy do keksówki (30 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, do suchego patyczka.Upieczone ciasto zostawiamy na chwilę w blaszce, następnie przekładamy na kratkę.Resztę
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dolewamy 2 łyżki
mleka, mieszamy i polewamy ciasto. Posypujemy wiórkami.

