Wykonanie
Dzień dobry moje kochane słoneczka, jak wam minął mikołajkowy weekend ? mam nadzieję, że dobrze i każdy z was znalazł jakiś drobny prezent w butach. U nas było bardzo miło i rodzinnie.Mam dzisiaj dla was super przepis na domowy
ser z
mleka, jest po prostu przepyszny. Koniecznie spróbujcie bo warto. Przepis na ten
ser podrzuciła mi moja koleżanka Ela @elakondrat i tak bardzo mi zasmakował, że robię go cały czas i wam tutaj także wrzucam przepis, jestem pewna, że będzie wam smakował. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego poniedziałku.Składniki:- 1 l
mleka w butelce 3,2%- 200 g
jogurtu gęstego lub
śmietany 12%- 100 g
kefiru- 3
jajka- 3/4 płaskiej łyżeczki
soliMleko wlewamy do garnka i wsypujemy
sól. Zagotowujemy. Musimy uważać, aby
mleka nie przypalić.Dodajemy ubite rózgą
jajka i
jogurt z
kefirem. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż widoczny będzie proces oddzielania się
serwatki (będą robić się takie grudki) trwa to jakieś 5-10 minut.Przelewamy wszystko na sitko wyłożone gazą i dociskamy łyżką. Przykrywamy
ser gazą i dociskamy - ja położyłam na
ser miseczkę i słoik z
dżemem.Zostawiamy
ser na 2-3 godziny i chowamy do lodówki na całą noc.Następnie wyciągamy z gazy i już możemy jeść. Możecie dodać do
serka jakieś
zioła,
pietruszkę czy
koperek,
czarnuszkę,
suszone pomidory.