ßßß
Dzień dobry słoneczka. Jak tam wasze przygotowania do świąt ? prezenty już kupione, choinka ubrana ? U mnie już choinka stoi, prezenty ogarnięte i powoli zakupy świąteczne już gotowe. Przygotowuje także już niektóre dania, te które można zamrozić na potem. Lubię mieć w Wigilię więcej czasu dla siebie i dla rodziny a nie tylko stać cały dzień przy garach.Zrobiłam wczoraj kapustę i dodałam do niej łazanki, dzisiaj mamy taki pyszny obiadek. I na świątecznym stole u nas również będzie takie danie, bo bardzo je wszyscy lubimy. Łazanki jemy nawet z sosem pomidorowym czy na słodko, ja uwielbiam ten rodzaj makaronu, idealnie pasuje także do zup. A wy lubicie łazanki z kapustą ?Zapraszam i życzę wam cudownego dnia.Składniki:- makaron łazanki - użyłam Goldmak- 500 g kiszonej kapusty- 200 g pieczarek- 1 cebula- garść suszonych grzybów- sól, pieprz- liść laurowy- łyżka masłaGrzybki zalewamy szklanką gorącej wody.Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sitku, następnie ją drobno kroimy.Pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na łyżce masła, dodajemy pokrojoną cebulkę i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy.Kapustę przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody, dodajemy liść laurowy, pieczarki z cebulką, grzybki razem z wodą i gotujemy na małym ogniu, tak długo aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody.Na koniec przyprawiamy kapustę solą i pieprzem.Gotujemy makaron i dodajemy go do kapusty, mieszamy i podajemy.
