Wykonanie
Brownie to klasyczna propozycja znana doskonale miłośnikom
czekolady w dowolnej formie. Może ono przyjmować różne postacie – od
kakaowego ciasta bez żadnych dodatków, aż po deser wzbogacony
orzechami,
owocami, polewą czy nawet kremem. Co powiesz na połączenie słodkiego, intensywnie
czekoladowego brownie z
orzechami pekan?Przygotowanie brownie jest niezwykle proste. Takie ciasto sprawdza się idealnie podczas dowolnych okazji, od świątecznych obiadów, aż po urodziny czy imieniny. Deser komponuje się idealnie również z
kawą, dlatego stanowi on idealną propozycję na spotkania z przyjaciółkami i rodziną.Przepis na brownie jest niezwykle prosty i nie wymaga dysponowania specjalnymi umiejętnościami kulinarnymi. Połączenie intensywnie
kakaowego ciasta ze słodką
białą czekoladą i
orzechami sprawia, że taki deser stanowi idealną propozycję na każdą
porę roku.Przed wymieszaniem poszczególnych składników wyłóż blaszkę o wymiarach 20×20 cm papierem do pieczenia, a następnie nagrzej piekarnik do temperatury 185°C.Składniki na brownie:200 g
masła,2 tabliczki
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel lub
czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,150 g
cukru,3
jajka,50 g
mąki pszennej,30 ml
likieru orzechowego (opcjonalnie).Sposób przygotowania brownie:Rozpuść
czekoladę razem z
masłem w kąpieli
wodnej. Odstaw całość do wystygnięcia, a w tym czasie ubij
jajka z
cukrem. Dodaj do uzyskanej piany
likier orzechowy. Połącz
czekoladę,
masło i masę jajeczną, a następnie dokładnie wymieszaj. Przesiej
mąkę i dodaj do pozostałych składników. Po połączeniu wszystkich elementów przelej ciasto do blachy o wymiarach około 20×20 cm. Piecz przez 15-25 minut, kontrolując konsystencję brownie.Składniki na polewę z
białej czekolady:1 tabliczka
czekolady białej E.Wedel,3 łyżki
mleka lub
śmietanki kremówki.Sposób przygotowania polewy:Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej, a następnie dodaj
mleko lub
śmietankę. Sprawdź, czy polewa nie jest zbyt gęsta (jeśli tak, zwiększ ilość płynu).Po przygotowaniu polewy i upieczeniu ciasta konieczne jest połączenie obu elementów. Polej
białą czekoladą brownie, a na wierzch połóż przekrojone
orzechy pekan. Możesz je również pokruszyć – wszystko zależy od Twoich preferencji. Na całe ciasto wystarczy około 16 sztuk
orzechów.Pamiętaj, że gotowego brownie nie należy przechowywać w lodówce!Brownie z
białą czekoladą i
orzechami pekan to doskonały wybór na każdą okazję. Ciepłe ciasto można z powodzeniem łączyć z
lodami śmietankowymi. Deser sprawdzi się świetnie również jako dodatek do gorzkiej
kawy, która przełamie jego intensywnie
czekoladowy smak. Jeśli chcesz, na wierzch ciasta możesz położyć również inne
orzechy lub skorzystać z gotowych mieszanek.Brownie sprawdza się doskonale również jako alternatywa dla
tortów. W tym celu należy przełożyć je wybranym kremem,
dżemem lub innymi dodatkami. Wszystko zależy wyłącznie od Twoich preferencji.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/tartaletki-z-
czekolada-i-marakuja/