ßßß
Dzień dobry w poniedziałek kochani. Za oknem dzisiaj deszcz a wczoraj było takie piękne słoneczko. Jakiś taki szaro bury ten listopad. Dzisiaj mam dla was pyszne bułeczki do kawki z twarogiem i marmoladą jabłkową. Uwielbiam piec drożdżowe wypieki, mogłabym robić ciasto drożdżowe codziennie. Przepis na drożdżowe jest w naszej rodzinie od lat, mój dziadek też lubił piec drożdżowe, moja mama a teraz ja. Zawsze wychodzi a z tego przepisu zrobicie różne bułeczki, rogale czy ciasto drożdżowe. Polecam, wypróbujcie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę wam cudownego dnia.Składniki:- 500 g mąki pszennej typ 500- 30 g świeżych drożdży- 250 ml ciepłego mleka- 1 jajko- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży- 50 g masła- szczypta solinadzienie- 500 g twarogu- 1 jajko- marmolada jabłkowa- mleko do posmarowania bułeczekMasło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i mieszamy - resztę mleka dolewamy do mąki. Jak drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą z nich na kolejne cztery części, podsypując blat mąką. Każdy część rozwałkowujemy na taki owalny placek Na końcu jednej części nakładamy nadzienie - twaróg i marmoladę a drugi koniec nacinamy tworząc paseczki. Zwijamy koniec z nadzieniem i przykrywamy paseczkami - chowający je pod spód.Bułeczki układamy na blasze z papierem, smarujemy mlekiem i zostawiamy jeszcze na 20 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.Po upieczeniu bułeczki przekładamy na kratkę, aby przestygły i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.



