Wykonanie
Dzień dobry w poniedziałek kochani. Za oknem dzisiaj deszcz a wczoraj było takie piękne słoneczko. Jakiś taki szaro bury ten listopad. Dzisiaj mam dla was pyszne bułeczki do
kawki z
twarogiem i
marmoladą jabłkową. Uwielbiam piec
drożdżowe wypieki, mogłabym robić
ciasto drożdżowe codziennie. Przepis na
drożdżowe jest w naszej rodzinie od lat, mój dziadek też lubił piec
drożdżowe, moja mama a teraz ja. Zawsze wychodzi a z tego przepisu zrobicie różne bułeczki,
rogale czy
ciasto drożdżowe. Polecam, wypróbujcie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę wam cudownego dnia.Składniki:- 500 g
mąki pszennej typ 500- 30 g świeżych
drożdży- 250 ml ciepłego
mleka- 1
jajko- 60 g
cukru + łyżeczka do
drożdży- 50 g
masła- szczypta
solinadzienie- 500 g
twarogu- 1
jajko-
marmolada jabłkowa-
mleko do posmarowania bułeczek
Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy
drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę
cukru, rozcieramy.
Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.Do miski wsypujemy
mąkę ze szczyptą
soli,
cukier, rozbełtane
jajko. Do
drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego
mleka i mieszamy - resztę
mleka dolewamy do
mąki. Jak
drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone
masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą z nich na kolejne cztery części, podsypując blat
mąką. Każdy część rozwałkowujemy na taki owalny placek Na końcu jednej części nakładamy nadzienie -
twaróg i
marmoladę a drugi koniec nacinamy tworząc paseczki. Zwijamy koniec z nadzieniem i przykrywamy paseczkami - chowający je pod spód.Bułeczki układamy na blasze z papierem, smarujemy
mlekiem i zostawiamy jeszcze na 20 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.Po upieczeniu bułeczki przekładamy na kratkę, aby przestygły i posypujemy
cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.