ßßß
Składniki na ciasto:300 g mąki pszennej250 ml ciepłej wody30 ml oliwy extra vergine12 g świeżych drożdży½ łyżeczki cukru½ łyżeczki soliDodatkowo:kilka gałązek natki pietruszkikilka czarnych oliwekpół małej czerwonej cebulioliwa z oliwek extra verginesól morskaWykonanie:Do dużej miski rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wlej trochę cieplej wody, dodaje 2 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, zaczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dosyp mąki lub dolej wody. Odstaw zaczyn na 5-10 minut. Do zaczynu dosyp resztę mąki, wlej ciepłą wodę, dodaj oliwę, sól i wyrabiaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikser z końcówką haka. Ciasto wyrabiaj do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut. W tym czasie umyj natkę pietruszki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.Piekarnik nastaw na 200 st. C.Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozłóż je równomiernie. Na wierzchu poukładaj listki natki pietruszki, cebulę i oliwki. Całość posól i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut, do czasu aż foccacia ładnie się zarumieni. Foccacie podawaj z oliwą i odrobiną soli.Smacznego!


