Wykonanie
Sałatka makaronowa, z
brokułem, smażonymi
pieczarkami, chrupiącym
boczkiem oraz prażonym
sezamem.Taka
sałata świetnie smakuje za równo na zimno, jak i na ciepło.Odgrzana jako posiłek w pracy lub podana podczas przyjęcia.Z podanych proporcji wychodzi bardzo duża miska pysznej sałatki.Składniki: 500g.
makaronu kokardki500g.
boczku wędzonego2
brokuły ( każdy po około 500g)500g.
pieczarek1
cebula50g.
sezamu łuskanego1/2 pęczka
natki pietruszki2 łyżki
oliwy z oliweksólświeżo mielony
czarny pieprzsuszone pomidory z
czosnkiem i
bazylią Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem
soli.
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni.
Pieczarki pokroić w plastry,
cebulę w kostkę.Na tłuszczu po smażeniu
boczku zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki.Dusić do wyparowania płynu, doprawić
solą i
pieprzem.
Brokuła podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Makaron,
boczek, warzywa oraz
sezam wyłożyć do dużej miski,wlać
oliwę, doprawić posiekaną drobno
natką pietruszki,
suszonymi pomidorami oraz świeżo mielonym
czarnym pieprzem.
Sałatkę dokładnie, parokrotnie przemieszać.Podawać na zimno lub na ciepło.
Smacznego