ßßß
Składniki: Pulpety:1 kg. łopatki wieprzowejsól, pieprzmąka pszennasmalec do smażeniaSos:2 cebule500g. pieczarek1 duży pęczek kopru600 ml rosołu lub bulionu ( użyłam rosołu drobiowo- wołowego)sól, pieprz200 ml słodkiej śmietanki 30%1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Pulpety: Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Doprawić solą i pieprzem.Z mięsa formować małe pulpety, obtaczać w mące pszennej.Pulpety smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano.Sos: Obrane pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę.W oddzielnej głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.Dusić do odparowania płynu.Do warzyw wlać rosół/ bulion a po chwili dodać pulpety oraz drobno posiekany koper.Gotować na wolnym gazie przez kolejne 15 min.W między czasie doprawić solą i pieprzem.Mąkę pszenną połączyć z paroma łyżkami sosu, przelać do garnka, wymieszać.
Smacznego