ßßß
Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( ok. 600g.)sól, pieprzmąka pszenna do panierowaniasmalec do smażenia500g. pieczarek1 cebula400 ml śmietanki 30%2 gałązki rozmarynu2 łyżki masła klarowanegosól, pieprz2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek, pokroić w plastry.Każdy plaster lekko rozbić dłońmi, oprószyć solą i pieprzem.Obtoczyć w mące, smażyć na rumiano z obu stron.Mięso zdjąć z patelni.Obraną cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki.Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pieczarki.Dusić do odparowania płynu.Do pieczarek dodać plastry polędwiczki, wlać słodką śmietankę.Gałązki rozmarynu obrać z igiełek, dodać na patelnię.Dusić do zgęstnięcia sosu.W między czasie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego