Wykonanie
Soczyste, idealnie doprawione kawałki
kurczaka, pieczone na
szpinaku ze słodką
śmietanką.
Szpinak wychodzi pyszny, przechodzi smakiem
pieczonego mięsa.Danie idealnie smakuje podane z pieczonymi
ziemniakami lub ziemniaczanym puree.
Składniki: 4 ćwiartki z
kurczakasłodka papryka mielona
ostra papryka mielona
majeranekczosnek granulowany
Vegeta natur o smaku
kurczakaSzpinak:450g.
szpinaku w liściach ( mrożonego lub świeżego)2 łyżki
masła klarowanego4 ząbki
czosnku300ml.
śmietanki 30%sól,
pieprz Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, przekroić na dwie części.
Kurczaka oprószyć
przyprawami, odstawić na dwie godziny do lodówki.
Szpinak: Na patelni rozgrzać
masło klarowane, zeszklić przeciśnięty przez praskę
czosnek, dodać
szpinak.Smażyć kolejne 5 min.Wlać słodką
śmietankę, dusić do zgęstnięcia
szpinaku.W
między czasie doprawić
solą i
pieprzem.Do naczynia żaroodpornego przełożyć
szpinak, na nim ułożyć kawałki
kurczaka.Piec ok.90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura