ßßß
Szybki, sycący, wegetariański obiad, który w naszym domu okazał się hitem. Danie zainspirowane włoskim klasykiem, czyli pasta e fagioli – to gęsta, treściwa zupa, której bazą jest drobny makaron i fasola cannellini. W różnych rejonach przygotowuje się to danie inaczej – niekiedy z dodatkiem grubo krojonego boczku przesmażanego razem z cebulą, niekiedy w wersji wege. Zamiast boczku zdecydowałam się na dodatek wędzonej papryki, która nadaje daniu charakterystyczny, dymny posmak. Do tego mamy połączenie idealne czyli rozmaryn, który po prostu uwielbia się z kremową fasolą. Wszystko zanurzone w mocno pomidorowym sosie z dużą ilością parmezanu. To prawdziwe danie jednogarnkowe, bo makaron gotuje się w tym samym garnku, w którym przygotowujemy sos. Użycie fasoli z puszki sprawia, że taki obiad można przygotować ekspresowo, bez wysiłku i bez zbędnych naczyń do zmywania. Same plusy!Jednogarnkowy makaron z białą fasoląPorcje: 2-3 porcjeSkładniki► cebula [100 g / 1 średnia sztuka]► czosnek [2 średnie ząbki]► oliwa [20 g / 2 łyżki]► passata pomidorowa [240 g / 1 szklanka]► drobny makaron – muszelki, kolanka, małe kokardki, świderki [2 szklanki / 150-200 g zależnie od użytego kształtu]► parmezan [ok. 50 g / 5-6 łyżek]► biała fasola [240 g po odsączeniu / 1 puszka]Dodatkowo► woda [2 szklanki / 500 ml]► rozmaryn [2 gałązki świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego]► papryka wędzona [1/2 łyżeczki]► sól [1 łyżeczka + mała szczypta do przesmażenia cebuli]PrzygotowanieŚredniej wielkości cebulę posiekać w drobną kostkę.Rozgrzać głęboką patelnię o wysokich ściankach lub żeliwny garnek, wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając przez 2 minuty, aż lekko się zeszkli. Oprószyć małą szczyptą soli, na patelnię dorzucić świeży lub suszony rozmaryn i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smażyć przez dodatkową minutę.Na patelnię dodać 1 szklankę passaty i 2 szklanki wody . Doprawić 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i łyżeczką soli. Wymieszać.Zawartość patelni przykryć i doprowadzić do wrzenia . Gdy sos zacznie się gotować, dodać 2 szklanki drobnego makaronu.Dobrze wymieszać, bo zaraz po wrzuceniu wydziela się największa ilość skrobii. Jeśli nie wymieszamy suchego makaronu po wrzuceniu go do sosu, jest duża szansa, że się poskleja i ugotuje się jako przysłowiowa ,,klucha”.Gotować do momentu, kiedy makaron będzie al dente (w zależności od producenta i wybranego kształtu, ten czas może się różnić).Pod koniec gotowania dodać 240 g (czyli zawartość jednej puszki) odsączonej i opłukanej fasoli oraz 5-6 łyżek świeżo tartego parmezanu.Jeśli sos ma być bardziej kremowy, na sam koniec można dodać chlust słodkiej śmietanki, łyżkę mascarpone lub masła. Podawać od razu.Smacznego!