ßßß Cookit - przepis na PIECZONE BATATY Z PESTO I MOZZARELLĄ

PIECZONE BATATY Z PESTO I MOZZARELLĄ

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na przystawkę na bazie batata. Bardzo pasuje mi połączenie słodyczy z wyrazistym pesto. Całość uzupełniają delikatniejsze w smaku mozzarella, pomidor i rukola.
Przepis na pesto znajdziecie tutaj -> Pesto bazyliowe .
SKŁADNIKI / 4 porcje
batat, 1 szt. (ok 400 g)
oliwa z oliwek, 3 łyżki
sól, pieprz
oregano, 1 łyżeczka
pesto, 8 łyżeczek
mozzarella, 1 kulka
pomidor, 1 szt.
rukola
grana padano lub parmezan do posypania
oliwa z oliwek extra vergine
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Batata wyszorować, osuszyć i pokroić w poprzek w grube plastry. Oliwę wymieszać z przyprawami. Obtoczyć w nich plastry batata. Piec około 20-24 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i ustawionym na funkcję góra-dół + termoobieg.
Na każdym kawałku batata rozsmarować po łyżeczce pesto. Następnie położyć po plastrze pomidora i mozzarelli. Na wierzchu ułożyć rukolę, skropić oliwą i posypać parmezanem.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/pieczone-bataty-z-pesto-i-mozzarella