Wykonanie
Kolejna propozycja na przystawkę na bazie
batata. Bardzo pasuje mi połączenie
słodyczy z wyrazistym pesto. Całość uzupełniają delikatniejsze w smaku
mozzarella,
pomidor i
rukola.Przepis na pesto znajdziecie tutaj -> Pesto
bazyliowe .SKŁADNIKI / 4 porcje
batat, 1 szt. (ok 400 g)
oliwa z oliwek, 3 łyżki
sól,
pieprzoregano, 1 łyżeczkapesto, 8 łyżeczek
mozzarella, 1 kulka
pomidor, 1 szt.
rukolagrana padano lub
parmezan do posypania
oliwa z oliwek extra vergineSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Batata wyszorować, osuszyć i pokroić w poprzek w grube plastry.
Oliwę wymieszać z
przyprawami. Obtoczyć w nich plastry
batata. Piec około 20-24 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i ustawionym na funkcję góra-dół + termoobieg.Na każdym kawałku
batata rozsmarować po łyżeczce pesto. Następnie położyć po plastrze
pomidora i
mozzarelli. Na wierzchu ułożyć
rukolę, skropić
oliwą i posypać
parmezanem.


