Wykonanie
Zainspirowana pobytem na Capri gdzie ostatni raz
jadłam Caprese, stwierdziłam że
pora ją zrobić i poddać przepis na blogu.
Sałatka którą większość z Was zna jest banalnie prosta, zaledwie 3 składniki. To chyba najszybsza i najłatwiejsza
sałatka jaką znam.To też idealne rozwiązanie na upały, które obecnie panują;-)Uwielbiam połączenie
pomidora i
mozzarelli:)Nie jest to klasyczny przepis na
sałatkę caprese. Ta wersja jest o wiele lepsza od klasycznej. Zamiast
bazylii dodajemy
rukolę i
oregano.

Składniki:
mozzarella di Bufala(jak nie znajdziecie, to może być zwykła)
pomidoryrukolaoreganooliwasol i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Mozzarellę i
pomidory kroimy na grube plastry. Na płaskim talerzu układamy
rukolę tak aby zakryła całe dno, później układamy na niej
mozzarellę i na
mozzarelli pomidory. Całość polewam
oliwą z oliwek. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
oregano. Odstawiamy na pół godziny po to żeby smaki się połączyły.
Mozzarella powinna nasiąknąć
pomidorem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionCapri SaladIngredients:
mozzarella di Bufalatomatoesarugula
oreganooilsalt and pepper to tasteDirections:Arrange the arugula on a
plate. Cut
mozzarella di bufola into slices. Arrange on a
plate. Rinse,
core and cut tomatoes into
thin slices. To each
mozzarella slice, add a slice of fresh tomatoe (about the same thickness as the
mozzarella) on top. Sprinkle with a small amount of
oregano, salt and pepper. Let stand for half an hour.