Wykonanie
Gofry – pyszne, chrupkie, lekkie jak chmurka. To idealna propozycja na śniadanie, przekąskę do pracy czy kolację. Niezmiennie kojarzą się z beztroskim, wakacyjnym czasem. Uwielbiają je wszyscy, już od najmłodszych lat. Tym razem zamiast klasycznej wersji, przed Tobą gofry
czekoladowe. Nie wiesz, z czym je podać? Zebraliśmy najlepsze pomysły i przedstawiliśmy je poniżej. Poznaj je!Gofry można podawać na wiele sposobów. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i oczekiwań. Choć niektórzy zestawiają je z wytrawnymi dodatkami, to jednak te przekąski smakują najlepiej na słodko. Wybierz którąś z naszych opcji i podaj gofry na dziecięcym przyjęciu lub rodzinnym spotkaniu, a goście na pewno będą zachwyceni poczęstunkiem!Gofry
czekoladowe z sezonowymi
owocami i
polewą czekoladowąGofry najlepiej smakują z sezonowymi
owocami, pełnymi
soków i smaków. Zimą sięgnij po
jabłka – duszone lub smażone z dodatkiem aromatycznego
cynamonu i
cukru trzcinowego. Latem wybierz świeże
truskawki,
jagody,
maliny i
wiśnie! Możesz przygotować z nich pyszny
dżem, mus lub po prostu podać na surowo. Dobrym wyborem są także…
pomarańcze. W lecie pełne są
słodyczy i hiszpańskiego słońca. Nie zapominaj o bananach – nie ma innego
owocu, który tak dobrze komponowałby się z
czekoladą.Ach…
czekolada. Kiedy
mowa o owocach, to nie sposób o niej nie wspomnieć. Jej
słodycz idealnie uzupełnia nieco kwaśny i świeży smak pozostałych dodatków. Jednak nie wystarczy ją pokruszyć czy zetrzeć. Najlepiej, jeśli przygotujesz z niej sos!Składniki na sos
czekoladowy do
owoców:150 g
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,130 ml
mleka,1,5 łyżki
śmietanki kremówki 30%,25 g
cukru,20 g
masła.
Masło i
czekoladę pokrój w drobną kostkę.
Czekoladę wsyp do metalowej miski i umieść nad garnkiem z gotującą się
wodą. Poczekaj, aż zawartość naczynia się rozpuści i dokładnie wymieszaj.Do garnka z grubym dnem wlej
mleko,
cukier i
śmietankę. Podgrzewaj, aż płyn zacznie wrzeć, ale nie gotuj. Do wrzącego
mleka wlej rozpuszczoną
czekoladę i szybko zamieszaj. Po kilku minutach zdejmij z ognia, dodaj
masło i energicznie wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładki i lśniący sos.Aby upewnić się, że nie pozostały żadne grudki, przelej płyn przez drobne sitko do sosjerki. Sos podawaj ciepły.Czekoladowa
bita śmietana z powidłamiChcesz w oryginalny sposób podać
czekoladowe gofry? Połącz je z pysznymi i kwaśnymi… powidłami śliwkowymi. Najlepiej, jeśli będą domowej roboty, przygotowane w staropolski sposób. Do tego nie może zabraknąć puszystej
bitej śmietany czekoladowej, która doskonale zrównoważy mocny smak
śliwek.300 ml
śmietanki kremówki 36%,120 g
czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki.
Śmietankę umieść w garnku i podgrzej. Następnie gorącą kremówkę wlej na
czekoladę i mieszaj, aż składniki się połączą. Jeśli nadal widzisz kawałki
czekolady, sięgnij po blender i wszystko dokładnie zmiksuj.Następnie schłodź produkt i wstaw do lodówki minimum na 12 godzin. Przed ubijaniem produkty muszą być maksymalnie schłodzone. Po upływie kilkunastu godzin zacznij ubijać
śmietankę. Może to trochę potrwać ze względu na obecność
czekolady, ale nie zniechęcaj się. Po kilku minutach zobaczysz zmianę konsystencji. Gdy będzie przypominać delikatną chmurkę, to znak, że jest gotowa.Na gofry nałóż warstwę
powideł śliwkowych, a następnie na górę wyej duży kleks z
bitej śmietany. Dzieci będą zachwycone!Smacznego!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/gofry-
czekoladowe-z-sosem-karmelowym/