ßßß Cookit - przepis na Biszkopt podwójnie pistacjowy

Biszkopt podwójnie pistacjowy

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Tym razem zapraszamy Was na biszkopt podwójnie pistacjowy – z orzechami w środku i na wierzchu. Lekko słodka kwintesencja pistacji.
Składniki (na formę 26cm):
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
70 ml oleju rzepakowego
220 gram wyłuskanych pistacji (w tym 40 gram na wierzch ciasta)
2/3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka starta z jednej cytryny
Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
400 gram serka naturalnego Pilos
4-5 płaskich łyżeczek cukru pudru do masy na wierzch.
Making-of:
140 gram pistacji mielimy. 40 gram drobno kroimy (aby ciasto miało chrupkie kawałki).
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli żółtka oraz cukier puder. Co chwilę ubijamy. Gdy masa będzie puszysta i jednorodna, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, mielone i drobno pokrojone pistacje, skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy całość łyżką.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu (aż do suchego patyczka).
Aby przygotować masę, serek mieszamy z cukrem pudrem. Nakładamy na wystudzone ciasto. 40 gram pistacji drobno kroimy, a następnie nakładamy na wierzch ciasta.
Smacznego!
Gosia i Przemek
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2020/03/20/biszkopt-podwojnie-pistacjowy