Cześć,Tym razem zapraszamy Was na biszkopt podwójnie pistacjowy – z orzechami w środku i na wierzchu. Lekko słodka kwintesencja pistacji.Składniki (na formę 26cm):5 jajek1/2 szklanki cukru pudru70 ml oleju rzepakowego220 gram wyłuskanych pistacji (w tym 40 gram na wierzch ciasta)2/3 szklanki mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaSkórka starta z jednej cytrynySok wyciśnięty z 1/2 cytryny400 gram serka naturalnego Pilos4-5 płaskich łyżeczek cukru pudru do masy na wierzch.Making-of:140 gram pistacji mielimy. 40 gram drobno kroimy (aby ciasto miało chrupkie kawałki).Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli żółtka oraz cukier puder. Co chwilę ubijamy. Gdy masa będzie puszysta i jednorodna, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, mielone i drobno pokrojone pistacje, skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy całość łyżką.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu (aż do suchego patyczka).Aby przygotować masę, serek mieszamy z cukrem pudrem. Nakładamy na wystudzone ciasto. 40 gram pistacji drobno kroimy, a następnie nakładamy na wierzch ciasta.Smacznego!Gosia i Przemek