Wykonanie
5 / 5(7 votes )Roladki drobiowe po gruzińsku, to idealny posiłek dla każdego miłośnika
mięsa i
sera, szczególnie tego płynącego lawą 😉 Nie wiem czy w Gruzji, mają świadomość, że coś takie istnieje, ale jakoś trzeba znakować przepisy więc cóż….z uwagi na Ajwar wypadło na Gruzję 😉 Doskonały obiad, jeśli masz dzieciaki niejadki, sprawdzi się prawie na pewno 😉 Moje chłopaki są wielkimi fanami tego typu roladek, nie ważne czy są z
serem czy z
masłem, czy też ze
szpinakiem, zawsze maja ogromny zbyt. Polecam, wbrew pozorom proste i szybkie danie.

składniki na cztery osoby:4 pojedyncze
filety z piersi kurczaka2 kulki
mozzarelli4 czubate, łyżeczki, pasty Ajwar4 płaskie łyżeczki granulowanego
czosnkusól,
pieprz do smaku2
jajkabułka tarta do obtoczeniaKlarowane
masło do smażenia lub inny tłuszcz ale na
maśle najsmaczniejsze 😉

Mięso rozklep najcieniej jak Ci się uda, najlepiej przez woreczek. Jeśli Ci się porozrywa nic nie szkodzi, po obtoczeniu w
bułce i
jajku wszystko się utrzyma 😉 Każdy kawałek posyp łyżeczką
czosnku,
solą do smaku i obficie posmaruj Ajwarem.
Mozzarellę rozkrój na równe połówki i każdą umieść na kawałku
mięsa, zroluj ciasno. Następnie obtocz w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej, dwukrotnie powtarzając tą czynność i lekko dociskając za każdym razem. Smaż na klarowanym
maśle na złoty kolor ze wszystkich stron. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Smacznego ! 😉