ßßß Cookit - przepis na ,,Rolowany boczek z kabanosami”

,,Rolowany boczek z kabanosami”

nazwa

Wykonanie

Coraz bliżej święta! Przed Wami doskonała wędlina na świąteczny stół i inne uroczystości rodzinne. Taki boczek nie tylko ładnie się prezentuje na stole ale wyśmienicie smakuje. Pyszny faszerowany boczek zarówno na obiad jak również do chlebka czy sałatki.
Składniki
1,5 kg surowego boczku
8 cienkich kabanosów
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu Stovit
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
oliwa
sól, pieprz
majeranek, słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania przepisu:
Boczek nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, rozkładamy i rozbijamy nadając mu kształt prostokąta. Nacieramy czosnkiem, opruszamy solą, pieprzem i paprykami, smarujemy musztardą i miodem. Na całej długości boczku rozkładamy kabanosy, skrapiamy oliwą. Zwijamy roladę, obwiązujemy nitką bawełnianą na całej długości zawijamy w folię. Tak przygotowaną roladę zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 90 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby rolada się zarumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!
W sklepie Łowca posiadają wysokiej klasy artykuły renomowanych producentów jak Luneta Swarovski. Oferują między innymi bronie, optyki, amunicję oraz wszelkie akcesoria łowieckie.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/rolowany-boczek-z-kabanosami