Wykonanie
Lista składników[n] Ciasto 170 g
mąki 120 g zimnego
masła 2
żółtka 6 łyżek
cukru pudru szczypta
soli [n] Masa serowa 250 g
maślanki 250 g kwaśnej
śmietany 8 łyżek
cukru, kryształ 1 opakowanie
cukru waniliowego sok z połowy
cytryny 8
żółtek 1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej 1
budyń śmietankowy lub
waniliowy, proszek [n] Piana 10
białek 1 szklanka
cukru, kryształ [n] Dodatkowo 200 g
czerwonej porzeczki lub inne
owoceSmaczna nowa wersja serniczka, bardzo polecam. Możecie zrobić z innymi
owocami np
malinami,
wiśniami itp.

Wykonanie ciasta kruchego –
masło,
żółtka,
cukier puder,
mąkę, szczyptę
soli posiekać nożem. Wszystko musi się ze sobą połączyć. Następnie szybko zagnieść ciasto, żeby uzyskać gładką konsystencję. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Rozłożyć ciasto na dnie blaszki. Blaszkę ( 20 x 30cm )wyłożyć papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.Pieczenie ciasta kruchego – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Wykonanie masy serowej –
maślankę, kwaśną
śmietanę,
cukier,
żółtka,
cukier waniliowy,
sok z cytryny, proszek budyniowy,
mąkę ziemniaczaną wymieszać razem na gładką masę. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto. Rozsypać
owoce.
Białka ubić na sztywną pianę. Jak już
białka są sztywne powoli wsypywać
cukier i ciągle mieszać. Delikatnie rozłożyć na cieście. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 C i piec 40 minut.Wykonanie w thermomixCiasto kruchepokrojone na małe kawałki
masło,
cukier puder,
żółtka,
mąkę, szczyptę
soli utrzeć. Naczynie zamknięte, interwał, czas 30 sekundwyjąć ciasto i zagnieść szybko rękoma na gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i do lodówki na 30 minutwyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć na blaszce 20×30 cm. Ponakłuwać widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 przez 15 minutwyjąć i ostudzićMasa serowado naczynia miksującego wlać
maślankę,
śmietanę, dodać
cukier,
żółtka,
cukier waniliowy,
sok z cytryny, proszek budyniowy,
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać obroty 5, czas 30 sekundwlać masę na podpieczone ciasto. Obsypać
owocamiMasa z
białekumyć naczynie i dokładnie wysuszyć. Wlać
białka ubijać obroty 3,5. Ubijać tak długo aż
białka będą sztywne. jak już
białka są sztywne dalej ubijać obroty 3,5 i powoli wsypywać
cukiermasę delikatnie rozłożyć na
masie serowejPieczeniepiec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez 40 minut.