ßßß Cookit - przepis na Sernik na maślance z porzeczkami

Sernik na maślance z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Lista składników
[n] Ciasto 170 g mąki 120 g zimnego masła 2 żółtka 6 łyżek cukru pudru szczypta soli [n] Masa serowa 250 g maślanki 250 g kwaśnej śmietany 8 łyżek cukru, kryształ 1 opakowanie cukru waniliowego sok z połowy cytryny 8 żółtek 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, proszek [n] Piana 10 białek 1 szklanka cukru, kryształ [n] Dodatkowo 200 g czerwonej porzeczki lub inne owoce
Smaczna nowa wersja serniczka, bardzo polecam. Możecie zrobić z innymi owocami np malinami, wiśniami itp.
Wykonanie ciasta kruchego – masło, żółtka, cukier puder, mąkę, szczyptę soli posiekać nożem. Wszystko musi się ze sobą połączyć. Następnie szybko zagnieść ciasto, żeby uzyskać gładką konsystencję. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Rozłożyć ciasto na dnie blaszki. Blaszkę ( 20 x 30cm )wyłożyć papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Pieczenie ciasta kruchego – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Wykonanie masy serowej – maślankę, kwaśną śmietanę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną wymieszać razem na gładką masę. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto. Rozsypać owoce.
Białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier i ciągle mieszać. Delikatnie rozłożyć na cieście. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 C i piec 40 minut.
Wykonanie w thermomix
Ciasto kruche
pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, żółtka, mąkę, szczyptę soli utrzeć. Naczynie zamknięte, interwał, czas 30 sekund
wyjąć ciasto i zagnieść szybko rękoma na gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i do lodówki na 30 minut
wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć na blaszce 20×30 cm. Ponakłuwać widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 przez 15 minut
wyjąć i ostudzić
Masa serowa
do naczynia miksującego wlać maślankę, śmietanę, dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną. Wymieszać obroty 5, czas 30 sekund
wlać masę na podpieczone ciasto. Obsypać owocami
Masa z białek
umyć naczynie i dokładnie wysuszyć. Wlać białka ubijać obroty 3,5. Ubijać tak długo aż białka będą sztywne. jak już białka są sztywne dalej ubijać obroty 3,5 i powoli wsypywać cukier
masę delikatnie rozłożyć na masie serowej
Pieczenie
piec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez 40 minut.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/sernik-na-maslance-z-porzeczkami