ßßß
składniki :1 reklamówka świeżych liści szczawiu2 łyżki masła3 l rosołu ( drobiowy , może być na korpusach )100 ml śmietany kremówki1 łyżka miodusól ,pieprz do smakudodatki :5 młodych ziemniaków średniej wielkościkawałek wędzonego boczku , około 200 g1 cebula średniej wielkościsól , pieprz do smakusmalec do smażenia
Ziemniaki myjemy , gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem . Cebule razem z posiekanym boczkiem rumienimy na patelni z dodatkiem smalcu , doprawiając solą i dość mocno pieprzem . Jak będą złociste , przekładamy do ziemniaków i mieszamy . Szczaw pozbawiamy twardych ogonków i niechcianych lokatorów typu ślimaki . Tym razem nie ich nie chcemy , nie jest to kuchnia francuska 😉Płuczemy pod zimną wodą . Drobno siekamy . Na rozgrzanym maśle podsmażamy szpinak . Ten zabieg pomaga zredukować szkodliwe szczawiany , dzięki niemu zupa będzie zdrowa 😉 Jak szczaw zmięknie , przekładamy całą zawartość patelni do garnka . Zalewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu , około 20 minut . Po tym czasie doprawiamy do smaku miodem , solą , pieprzem . Na koniec wlewamy śmietanę i jak tylko zupa się zagotuje wyłączmy gaz . Gotowe . Serwujemy na gorąco z dużą łyżką tłuczonych młodych ziemniaków 😉 Smacznego !