ßßß
Przepis pochodzi z książeczki z serii Turbo kuchnia: Ekspresowe potrawy rodzinne.Składniki:250 g brązowych pieczarek6 kromek jasnego pieczywa1 łyżka masła2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnkusok z 1/2 cytryny100 ml śmietanki 30%1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki rozmarynusól, pieprz1 łyżka posiekanej natki pietruszki50 g osypka
Nastawić piekarnik na 200 ºC. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Obrać ząbek czosnku. Przygotować pozostałe składniki. Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.Kromki chleba posmarować z obu stron masłem. Ułożyć na blasze. Zrumienić w piekarniku przez ok. 3-4 minuty.Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć na niej pieczarki ok. 5 minut. Dodać przeciśnięty przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Wlać sok z cytryny, następnie śmietankę. Smażyć aż płyn prawie zupełnie odparuje.Wymieszać pieczarki z natką. Nałożyć na zrumienione grzanki. Posypać serem. Wstawić do piekarnika na ok. 5 minut. Wyjąć i od razu podawać.