ßßß Cookit - przepis na ,,Pączki dyniowe’’

,,Pączki dyniowe’’

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne pączki z dodatkiem musu z dyni. Miękkie pączusie o ślicznym, pomarańczowym miąższu.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1 szklanka pure z dyni
150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
100 g masła
opakowanie cukru wanilinowego
40 ml spirytusu
skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki soli Sovit
Dodatkowo:
Konfitura brzoskwiniowa Stovit
Polewa pomarańczowa:
150 czekolady pomarańczowej
2 łyżki mleka
Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Konfiturę umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy skórkami z pomarańczy. Smacznego!
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/paczki-dyniowe