Wykonanie
Zapraszam na pyszne pączki z dodatkiem musu z dyni. Miękkie pączusie o ślicznym,
pomarańczowym miąższu.





Składniki:1 kg
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży1 szklanka
pure z dyni150 g
cukru500 ml
mleka6
żółtek1 całe
jajko100 g
masłaopakowanie
cukru wanilinowego40 ml
spirytususkórka otarta z 1
cytrynypół łyżeczki
soli SovitDodatkowo:
Konfitura brzoskwiniowa StovitPolewa pomarańczowa:150
czekolady pomarańczowej2 łyżki
mlekaWykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki
mleka, 1 łyżeczkę
cukru i łyżkę
mąki, dodajemy
drożdże i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy
mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn,
cukier, letnie
mleko,
żółtka i
jajka,
sól,
cukier waniliowy,
spirytus,
skórkę z cytryny i
pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym
ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym
oleju.
Konfiturę umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy roztopioną
czekoladą w kąpieli
wodnej i dekorujemy skórkami z
pomarańczy. Smacznego!