ßßß
Składniki na ciasto:3 żółtka30 g cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła1 cukier waniliowy150 g mąki pszennejSkładniki na krem:500 ml śmietanki kremówki250 g serka mascarpone1 cukier z prawdziwą wanilią3-4 łyżki cukru pudruSkładniki na galaretkę:600 g mrożonych malin3 galaretki malinowe1,5 litra wrzącej wodySkładniki na bezę:3 białka150 g drobnego cukru2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejPoziom trudności 3 . 5/5


Przygotowanie:I. CiastoSchłodzone składniki zagnieść. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na blacie obsypanym mąką, wyłożyć na blaszkę. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 30 min.Po tym czasie spód piec 15 minut w 190 stopniach. Ciasto musi być pięknie rumiane. Wystudzić.II. GalaretkaW czasie, kiedy ciasto możemy przygotować galaretkę, zalewaąc ą wrzątkiem. Dobrze wymieszać. Wrzucić zamrożone (!) maliny. Dzięki temu galaretka bardzo szybko zacznie tężeć. Już po paru minutach można ją wylać na spód. Rozprowadzić dokładnie na cieście i odczekać aż stężeje całkowicie.III. BezaBiałka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać jeszcze około 2 minuty na wysokich obrotach. Na koniec ubijania dodać skrobię. Wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować kształt foremki prostokątnej. Na zaznaczony obszar wyłożyć bezę (musi być wielkości foremki).Bezę piec 60 minut w 140 stopniach.IV. KremWszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Wyłożyć równomiernie na galaretkę. Całość przykryć upieczoną i ostudzoną bezą.Schłodzić w lodówce.Smacznego!