ßßß Cookit - przepis na Owsianka orzechowo-bananowa (bezglutenowa)

Owsianka orzechowo-bananowa (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic bardziej rozgrzewającego w ponury zimowy poranek jak owsianka.
Ta jest pysznie orzechowa, zapraszam!
Składniki:
Płatki owsiane bezglutenowe 40 g
Mleko ryżowe 350 ml
Orzechy włoskie garść (namoczone w gorącej wodzie)
Żurawina suszona garść (namoczona w gorącej wodzie)
Jagody mrożone garść
Banan 1 szt
Masło orzechowe 1 łyżka
Syrop klonowy 1 łyżka
Przyprawy: świeży imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, Galka muszkatołowa
Wykonanie:
Dzień wcześniej (lub kilka godzin wcześniej) zalać gorąca wodą żurawinę i orzechy. Pozwoli to nam się pozbyć z nich siarczynów, a orzechy uczyni łatwiej strawnymi
Następnego dnia rano wlać do rondelka mleko, wsypać żurawinę, orzechy i przyprawy. Zagotować.
Dodać płatki owsiane i zamieszać
Mieszać aż płatki zmiękną, do pożądanej gęstości owsianki
Przełożyć do miseczki, dodać banana, jagody, masło orzechowe i na końcu polać syropem klonowym
Smacznego! 🙂
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/index.php/2016/01/28/owsianka-orzechowo-bananowa-bezglutenowa