Wykonanie
Nie ma nic bardziej rozgrzewającego w ponury zimowy poranek jak owsianka.Ta jest pysznie orzechowa, zapraszam!Składniki:
Płatki owsiane bezglutenowe 40 g
Mleko ryżowe 350 ml
Orzechy włoskie garść (namoczone w gorącej wodzie)
Żurawina suszona garść (namoczona w gorącej wodzie)
Jagody mrożone garść
Banan 1 szt
Masło orzechowe 1 łyżka
Syrop klonowy 1 łyżka
Przyprawy: świeży
imbir,
cynamon,
kardamon,
kurkuma,
Galka muszkatołowaWykonanie:Dzień wcześniej (lub kilka godzin wcześniej) zalać gorąca
wodą żurawinę i
orzechy. Pozwoli to nam się pozbyć z nich siarczynów, a
orzechy uczyni łatwiej strawnymiNastępnego dnia rano wlać do rondelka
mleko, wsypać
żurawinę,
orzechy i
przyprawy. Zagotować.Dodać
płatki owsiane i zamieszaćMieszać aż
płatki zmiękną, do pożądanej gęstości owsiankiPrzełożyć do miseczki, dodać
banana,
jagody,
masło orzechowe i na końcu polać
syropem klonowymSmacznego! 🙂