Przepis powstał w wyniku inspiracji przepisem z książki „Słodkie sekrety” Weroniki Madejskiej. Składniki: 260 g mąki owsianej 100 g mąki jaglanej 240 g mąki ziemniaczanej 120 g cukru trzcinowego 10 g suszonych drożdży 5 łyżek mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wrzątku 180 g pure z dyni 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki olejukokosowego Kilka łyżek mleka roślinnego zmieszanego z oliwą Dowolny dżem – u mnie jagodowy Wykonanie: Mąki, sodę, drożdże i cukier połączyć ze sobą. Siemię lniane zalać wrzątkiem, dodać olejkokosowy i przestudzić. Do mieszanki mąk dodać pure z dyni i przestudzone siemię z olejemkokosowym. Wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem na około godzinę. Następnie oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, podzielić ciasto na części i wałkować na cienki, okrągły placek. Podzielić placek ostrym nożem na trójkąty i nakładać po odrobinie dżemu. Zwijać rogaliki i układać na blasze. Nawilżyć mlekiem roślinnym rozmieszanym z oliwą. Piec w 200 °C w opcji z termo obiegiem około 25 minut. Przed podaniem można polać lukrem z cukru trzcinowego. W tym celu należy zmielić w młynku cukier trzcinowy i utrzeć go z gorącą wodą do połączenia. Następnie polać lukrem rogaliki. Smacznego 🙂