Wykonanie
Poziom trudności
Drożdżowe racuchy z
jabłkami najczęściej robię na śniadanie. Wtedy
ciasto drożdżowe przygotowuję wieczorem, przed pójściem spać. Odstawiam na parapet i zostawiam do rana. Ciasto w chłodnym miejscu rośnie powoli i na pewno nie przerośnie. Żeby racuchy były puszyste trzeba smażyć je powoli i koniecznie pod pokrywką. Do smażenia wystarcza niewiele tłuszczu, bo
drożdżowe racuchy prawie go nie chłoną.Porcja dla 3-5 osóbSkładniki:150 ml
maślanki10 g świeżych
drożdży400 g
mąki pszennej2 łyżki
ksylitolu lub
cukru1 szczypta
soli1
jajko250 ml
maślanki3 dorodne
jabłka3 łyżki
oleju rzepakowegocukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Przygotowanie racuchów należy zacząć ok. 6-8 godzin wcześniej. Całą
maślankę delikatnie podgrzać. W 150 ml
maślanki rozpuścić pokruszone
drożdże.

Do miski wsypać
mąkę,
ksylitol lub
cukier, szczyptę
soli, wbić
jajko.

Do tego wlać zaczyn i pozostałą
maślankę.

Zamieszać łyżką, tak żeby nie było suchych składników.


Nakryć szczelnie folią i odstawić w chłodniejsze miejsce (np. na parapet przy oknie) na 6 do 8 godzin (w zależności od tego jak jest chłodno, im chłodniej tym dłużej). Po tym czasie dodać obrane, pokrojone w drobne cząstki
jabłka, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.


Na patelni rozgrzać
olej rzepakowy. Ciasto nabierać mokrą łyżką (za każdym razem łyżkę zamoczyć w kubku z gorącą
wodą, wtedy ciasto nie będzie kleiło się do łyżki). Smażyć placki (jedna łyżka – jeden placek) na średnim ogniu, pod przykryciem, z obu stron, na rumiano.




Placki podawać gorące, posypane
cukrem pudrem.


Smacznego!