ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Drożdżowe racuchy z jabłkami najczęściej robię na śniadanie. Wtedy ciasto drożdżowe przygotowuję wieczorem, przed pójściem spać. Odstawiam na parapet i zostawiam do rana. Ciasto w chłodnym miejscu rośnie powoli i na pewno nie przerośnie. Żeby racuchy były puszyste trzeba smażyć je powoli i koniecznie pod pokrywką. Do smażenia wystarcza niewiele tłuszczu, bo drożdżowe racuchy prawie go nie chłoną.
Porcja dla 3-5 osób
Składniki:
150 ml maślanki
10 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
2 łyżki ksylitolu lub cukru
1 szczypta soli
1 jajko
250 ml maślanki
3 dorodne jabłka
3 łyżki oleju rzepakowego
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotowanie racuchów należy zacząć ok. 6-8 godzin wcześniej. Całą maślankę delikatnie podgrzać. W 150 ml maślanki rozpuścić pokruszone drożdże.
Do miski wsypać mąkę, ksylitol lub cukier, szczyptę soli, wbić jajko.
Do tego wlać zaczyn i pozostałą maślankę.
Zamieszać łyżką, tak żeby nie było suchych składników.
Nakryć szczelnie folią i odstawić w chłodniejsze miejsce (np. na parapet przy oknie) na 6 do 8 godzin (w zależności od tego jak jest chłodno, im chłodniej tym dłużej). Po tym czasie dodać obrane, pokrojone w drobne cząstki jabłka, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Ciasto nabierać mokrą łyżką (za każdym razem łyżkę zamoczyć w kubku z gorącą wodą, wtedy ciasto nie będzie kleiło się do łyżki). Smażyć placki (jedna łyżka – jeden placek) na średnim ogniu, pod przykryciem, z obu stron, na rumiano.
Placki podawać gorące, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2018/10/drozdzowe-racuchy-z-jablkami