ßßß
Do miski wsypać mąkę, ksylitol lub cukier, szczyptę soli, wbić jajko.
Do tego wlać zaczyn i pozostałą maślankę.
Zamieszać łyżką, tak żeby nie było suchych składników.
Nakryć szczelnie folią i odstawić w chłodniejsze miejsce (np. na parapet przy oknie) na 6 do 8 godzin (w zależności od tego jak jest chłodno, im chłodniej tym dłużej). Po tym czasie dodać obrane, pokrojone w drobne cząstki jabłka, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Ciasto nabierać mokrą łyżką (za każdym razem łyżkę zamoczyć w kubku z gorącą wodą, wtedy ciasto nie będzie kleiło się do łyżki). Smażyć placki (jedna łyżka – jeden placek) na średnim ogniu, pod przykryciem, z obu stron, na rumiano.


Placki podawać gorące, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!