Wykonanie
Składniki
Mąka pszenna - 500 g
Maślanka - 750 ml
Drożdże - 20 g
Jabłka - 3 szt.
Jajka - 2 szt.
Cukier - 1 łyżeczka
Sól - szczypta
Olej lub
masło klarowane - do smażeniaPrzygotowanie racuchów zaczynamy od zrobienia rozczynu z
drożdży,
cukru, 1 łyżeczki
mąki i 1 łyżeczki
maślanki. Gotowy rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, aby
drożdże mogły zacząć pracować i aby masa podwoiła swoją objętość.

Następnie dodajemy ówcześnie przesianą
mąkę,
jajka, szczyptę
soli i
maślankę. Mieszamy wszystko trzepaczką okrężnymi ruchami w jedną stronę na gładką masę, która powinna
mieć konsystencje odrobinę gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Nie używamy miksera gdyż jest to
ciasto drożdżowe, które potrzebuje napowietrzenia. Po przygotowaniu znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy całość nabierze odpowiedniej objętości dodajemy powoli
jabłka pokrojone w cienkie plasterki lub starte na tarce.
Jabłka muszą należeć do gatunku łatwo rozpadających się pod wpływem temperatury. Osobiście użyłam Złotej Renety - którą również można użyć do szarlotki, drobiu czy do przygotowania
konfitury z
żurawiny lub
borówki.

Następnie na rozgrzany
olej układamy nasze racuchy. Smażymy je na
oleju lub klarowanym
maśle, na wolnym ogniu pozwalając na to aby ładnie nam wyrosły, nabrały złotego koloru i były dobrze usmażone w środku. Gotowy racuch powinien
mieć ok 1,5 cm wysokości, być chrupiący i soczysty w środku.

Przedstawiam dwie propozycje podania gotowych racuchów jedna na sposób kanadyjski z pysznym
syropem klonowym, a druga z
konfiturą z
żurawiny. Można je również podawać z kwaśną
śmietaną najlepiej wiejską (jak bliny w kuchni kresowej).


SMACZNEGO!