Wykonanie
Taki prosty w wykonaniu chlebek z mieszanki mąk pszennych z dodatkiem
maku to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko.Przez pewien czas nie po drodze mi było z domowym
pieczywem. Jadaliśmy go niewiele, a i wakacyjne przygody nie pozostawiały mi dużo czasu na przesiadywanie w kuchni. Teraz jednak, gdy wakacje już za nami, a w powietrzu wyraźnie czuć jesień (przynajmniej tu w Irlandii), zatęskniłam za zapachem świeżego
pieczywa wypełniającym dom, za jeszcze ciepłą pajdą
chleba z
masłem na pierwsze śniadanie i satysfakcją, jaką
daje wkładanie kanapek z takiego
chleba do plecaka córki :)Chlebek z tego przepisu nie wymaga przygotowywania zaczynu dzień wcześniej, a mimo to dość długo zachowuje świeżość. Jest łagodny w smaku, mięsisty i pożywny. W mojej wersji z dodatkiem
maku, ale możecie go zastąpić dowolnymi ziarnami – np.
siemieniem lnianym,
sezamem, czy
słonecznikiem – lub pominąć je całkowicie.Przygotowałam ten
chleb w niedużej keksówce, ale równie dobrze możecie po prostu uformować z ciasta tradycyjny bochenek i piec na blasze.Polecam :)Składniki:400 g
mąki pszennej typ 750200 g
mąki pszennej razowej7 g
drożdży instant1 łyżeczka
soli1 łyżka
maku lub innych ziaren (można pominąć)400 ml
wodyWykonanie:W dużej misie wymieszaj obie
mąki,
drożdże,
sól oraz
mak. Wlej
wodę i raz jeszcze wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż składniki zaczną się łączyć.Wyłóż ciasto na oprószony
mąką blat lub stolnicę i zagniataj, aż będzie jednolite i sprężyste. Z gotowego uformuj kulę, przełóż na powrót do misy, przykryj szczelnie folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość, ale nie szkodzi też, jeśli wyrośnie nawet bardziej.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i zagnieć raz jeszcze krótko, żeby je odpowietrzyć. Uformuj podłużny bochenek, a następnie przełóż do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką keksówki lub na oprószoną
mąką blachę. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 20 – 30 minut do napuszenia.W tym czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę 220ºC. Na dnie ustaw płaskie naczynie z
wodą lub wrzuć kilka kostek
lodu, żeby go zaparować.Gotowy bochenek natnij delikatnie na wierzchu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 40 – 45 minut, aż wyrośnie, zarumieni się, a ostukany od
spodu będzie wydawał specyficzny głuchy odgłos.Wystudź całkowicie przed krojeniem (oczywiście, jeśli jesteś w stanie się powstrzymać ;).Smacznego :)Reklamy