Wykonanie

Rozkoszne świąteczne
ciasteczka, napakowane
suszoną żurawiną i drobinkami
białej czekolady. Kruche z zewnątrz i bardziej miękkie w środku. Proste do przygotowania, za każdym razem się udają :).Składniki na 20 sztuk:125 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)pół szklanki miałkiego jasnego
brązowego cukru1
jajko1 łyżka
brandy lub ciemnego
rumu (lub ekstraktu z
wanilii)1,5 szklanki (225 g)
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki białych drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub posiekanej
białej czekolady1 szklanka
suszonej żurawinyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i oba
cukry. Utrzeć do powstania puszystej i lekkiej masy
maślanej. Dodać
jajko,
brandy i utrzeć do dokładnego połączenia. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i utrzeć. Dodać
białą czekoladę i
suszoną żurawinę - krótko wymieszać z
ciastem, do połączenia.2 płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z pełnej łyżki ciasta formować kulki i układać je na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.Piec w temperaturze 190ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 8 - 10 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce (będą bardzo miękkie) a następnie przenieść je na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.Przechowywać w temperaturze pokojowej do 7 dni w szczelnym pojemniku lub puszce. Można mrozić.Smacznego :-).

Źródło przepisu - allrecipes.com .