ßßß Cookit - przepis na Ciastka z suszoną żurawiną i białą czekoladą

Ciastka z suszoną żurawiną i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Rozkoszne świąteczne ciasteczka, napakowane suszoną żurawiną i drobinkami białej czekolady. Kruche z zewnątrz i bardziej miękkie w środku. Proste do przygotowania, za każdym razem się udają :).
Składniki na 20 sztuk:
125 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
pół szklanki miałkiego jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżka brandy lub ciemnego rumu (lub ekstraktu z wanilii)
1,5 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki białych drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej białej czekolady
1 szklanka suszonej żurawiny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania puszystej i lekkiej masy maślanej. Dodać jajko, brandy i utrzeć do dokładnego połączenia. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Dodać białą czekoladę i suszoną żurawinę - krótko wymieszać z ciastem, do połączenia.
2 płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z pełnej łyżki ciasta formować kulki i układać je na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.
Piec w temperaturze 190ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 8 - 10 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce (będą bardzo miękkie) a następnie przenieść je na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej do 7 dni w szczelnym pojemniku lub puszce. Można mrozić.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - allrecipes.com .
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-z-suszona-zurawina-i-biala-czekolada