ßßß
Plantany czyli banany warzywne przypominają z wyglądu zwykłe banany, ale są dużo większe i bardziej kanciaste. Mają więcej skrobi a mniej cukru. Nie je się ich na surowo. Do smażenia wybierajcie mocno dojrzałe, z ciemnymi plamkami na skórce. W smaku nie są zbyt słodkie, bardziej przypominają ziemniaki niż banany. Można je smażyć, gotować, piec, przygotowywać z nich purée, sprawdzą się także jako dodatek do mięs i ostrych sosów. Do deserów najbardziej nadają się takie, których skórka jest już całkiem czarna. Ich miąższ nabiera wtedy ładnego, pomarańczowo-żółtego koloru, jest dużo słodszy i aromatyczny. Plantany dostępne są teraz w Lidlu, więc możecie spróbować, jak smakują.Smażone plantanyblue_megi Szybki do przygotowania deser z banana warzywnego Print ThisServes: 1 Prep Time: 5 minut Cooking Time: 15 minut 15 minutRating: 5 . 0 /5( 1 voted )Ingredients1 mocno dojrzały plantanłyżka oleju kokosowegołyżka płynnego miodu (lub syropu z agawy)posiekane orzechy włoskiecynamonInstructionsPosiekane orzechy prażymy na suchej patelni, uważając, żeby się zbytnio nie przyrumieniły.Plantana obieramy i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki.Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy z obydwu stron, aż się mocno przyrumieni. Przekładamy na talerz.Polewamy miodem lub syropem z agawy. Posypujemy cynamonem i uprażonymi orzechami.Podajemy gorące.Magdapoprzedni wpisZdrowe lody 75 łatwych przepisów – Christine Chitnisnastępny wpisPierogi z ziemniakami i cheddaremYou may also likeOrzeźwiająca pianka cytrynowa17 czerwca 2013Koktajl zielona ambrozja7 czerwca 2017Truskawkowa granita z chia28 czerwca 2016Brzoskwinie pod pierzynką2 września 2010Clafoutis z rabarbarem5 lipca 2013Serniczki na zimno17 marca 2012Słodkie springrollsy24 lutego 2012Pascha z owocami5 lipca 2011Szyszki z ryżu31 grudnia 2011Pascha na ostatnią chwilę27 marca 2012